Observatorul european al locurilor de munca vacante: Domeniile in care se remarca o crestere

Angajare si Concedierelocuri de muncasectorul medicalprofesiisanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Observatorul reflecta scaderea in ansamblu a cererii de forta de munca in UE, locurile de munca vacante fiind cu 6 % mai putine in al patrulea trimestru din 2012 in raport cu ultimul trimestru al anului 2011. Numarul de persoane angajate a scazut in al patrulea trimestru al anului 2012 in cea mai mare parte a principalelor grupuri profesionale si a scazut pentru "specialisti" pentru prima data de la al doilea trimestru al anului 2010 (cu 5 %).

Cu toate acestea,  cresterea cererii de forta de munca in sectorul asistentei medicale este confirmata de cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de munca vacante (European Vacancy Monitor - EVM), publicate recent de Comisia Europeana. intre 2008 si 2012, numarul de locuri de munca in sectorul asistentei medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual. Aceasta crestere este rezultatul efectelor combinate ale imbatranirii populatiei, progreselor tehnologice si terapeutice, cresterii asteptarilor populatiei in ceea ce priveste calitatea serviciilor si punerea unui accent mai mare pe asistenta profilactica. In 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra in domeniul asistentei medicale.

Profesiile cu cea mai mare crestere a numarului de angajati dupa lucratorii care presteaza servicii de ingrijire personala in domeniul asistentei medicale au fost creatorii si analistii de aplicatii software, personalul secretarial administrativ si specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucratoare si a constructiilor, precum si invatatorii.


László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si

incluziune, a declarat: "Observatorul european al locurilor de munca vacante permite persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa identifice sectoarele care ofera cele mai bune sanse de a gasi un loc de munca. De asemenea, el ajuta autoritatile

publice sa investeasca in formarea de persoane cu competente adecvate, pentru a evita penuria de personal calificat. Cel mai recent raport confirma faptul ca asistenta medicala este unul dintre sectoarele cu cel mai mare potential pentru crearea de locuri de munca in Europa, fiind prin urmare sectorul in care investitiile in formare sunt urgente."

Serviciile de ingrijire personala in sectorul asistentei medicale s-au situat pe primul loc intre ocupatiile cu cea mai mare crestere intre al patrulea trimestru din 2011 si al patrulea trimestru din 2012. Trei alte categorii de angajati din sectorul asistentei medicale sunt clasate intre primele 25 de profesii cu cea mai mare crestere: asistentii medicali si obstetricali, tehnicienii medicali si farmaceutici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, de exemplu, medici stomatologi, farmacisti, fizioterapeuti. Pe termen mediu, perspectivele de angajare sunt mai promitatoare pentru asistentii medicali si obstetricali.

Raportul evidentiaza, de asemenea, faptul ca o serie de tari s-ar putea confrunta cu provocarea reprezentata de imbatranirea fortei de munca in sectorul asistentei medicale. De exemplu, mai mult de 40 % din persoanele care activeaza in domeniul asistentei medicale din Bulgaria si din statele baltice au varsta intre 50 si 64 de ani, fiind substantial mai mare decat media UE.
    
Cresterea angajarilor in sectorul asistentei medicale contrasteaza cu tendinta generala reflectata in Observatorul european al locurilor de munca vacante, reprezentata de o scadere cu aproximativ 4 % a angajarilor in UE-27 intre al patrulea trimestru din 2012 si al patrulea trimestru din 2011. Angajarile au scazut in majoritatea grupurilor profesionale si au scazut pentru prima data de la al doilea trimestru din 2010 pentru specialisti. in acelasi timp, angajarile celor cu studii

universitare a crescut cu 2 %, ceea ce poate indica faptul ca un numar mai mare de specialisti accepta locuri de munca sub nivelul lor de calificare.

Potentialul de crestere pentru locurile de munca in domeniul asistentei medicale pe termen lung va fi subiectul central al unei conferinte privind "Locuri de munca mai multe si mai bune in serviciile de ingrijire la domiciliu", organizata la data de 12 septembrie, la Bruxelles, de catre Fundatia europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca (Eurofound).
    
Importanta sectorului asistentei medicale pentru crearea de locuri de munca in Europa a fost evidentiata in Pachetul privind ocuparea fortei de munca din aprilie 2012 elaborat de Comisie (a se vedea IP/12/380 si MEMO/12/252), care a inclus un Document

de lucru al serviciilor Comisiei privind un plan de actiune pentru forta de munca din domeniul asistentei medicale din UE.

Aproximativ unul din zece lucratori din UE lucreaza in mod direct in sectorul asistentei medicale, Germania si Marea Britanie avand aproximativ 60 % din personalul medical din UE-27, conform Observatorului european al locurilor de munca vacante.

Profesiile din domeniul sanatatii se numara printre profesiile cele mai "problematice" din Europa, pentru care locurile de munca vacante sunt greu de ocupat, conform raportului Comisiei Europene pentru 2012 privind locurile de munca vacante si recrutarea in Europa.

O analiza a tendintelor importante in ceea ce priveste asistentii medicali si obstetricali in Panorama competentelor in UE arata ca la lipsa de corespondenta contribuie o combinatie de factori: numarul insuficient de asistenti medicali formati, concurenta mondiala pentru asistenti medicali, cererea semnificativa pentru inlocuirea celor care parasesc sistemul in conditiile in care un numar tot mai mare de asistenti medicali si obstetricali se apropie de varsta pensionarii, ratele mari de renuntare, conditiile de munca si de salarizare, precum si lipsa disponibilitatii de a presta o munca fizica grea.

Observatorul european al locurilor de munca vacante este un buletin trimestrial publicat de Directia generala Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a Comisiei Europene. Aceasta publicatie face parte din initiativa emblematica Europa 2020 "O agenda pentru noi competente si noi locuri de munca".


Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierelocuri de muncasectorul medicalprofesiisanatate

Data aparitiei: 11 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Observatorul european al locurilor de munca vacante: Domeniile in care se remarca o crestere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]