Am primit pe adresa redactiei o situatie interesanta referitoare la cumulul de functii, pe care specialistii Rentrop&Straton o vor analiza in randurile urmatoare:
Avem un angajat cu contract de munca si de la 1 octombrie vrem sa-i facem si contract de management. Ce pasi trebuie sa urmam?
Raspunsul specialistilor Rentrop&Straton:
Codul civil in vigoare reglementeaza in mod expres o serie de contracte, contractul de management nefiind unul dintre acestea. Insa, tot Codul civil stabileste in cuprinsul art. 1168 reguli aplicabile contractelor nenumite precizand ca, contractelor nereglementate de lege li se aplica prevederile capitolului I - Contractul al titlului II, iar daca acestea nu sunt indestulatoare, regulile speciale privitoare la contractul cu care se aseamana cel mai mult.
Regulile particulare privitoare la anumite contracte sunt prevazute in Codul civil sau in legi speciale. Legislatia in vigoare reglementeaza expres contractul de management cu privire la managerii de spitale sau alte asemenea functii din sectorul medical (de ex. art.18 alin. (4) din Legea nr.95/2006) sau cu privire la directorul unitatii de invatamant preuniversitar sau rectorul universitatilor (art. 106 si art. 211 alin.(3) din Legea nr. 1/2011).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apreciem ca intre societate si o persoana fizica se poate incheia contract de management in baza Codului civil, insa acesta, in lipsa unei reglementari specifice stabilite prin legislatie speciala, va imprumuta caracteristicile contractelor cu care se aseamana cel mai mult, respectiv contract de mandat sau contract individual de munca, dupa caz, care cuprind obiective si indicatori de performanta.
Daca va fi clasificat contract de munca, potrivit art. 35 din Codul muncii, republicat salariatul are dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asadar, Codul muncii, republicat reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca.
Cu alte cuvinte, un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, la acelasi angajator, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Insa, nu este permis cumulul de functii la acelasi angajator decat pentru functii diferite.
Atentie! Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In cazul cumulului la acelasi angajator, daca un contract este incheiat pentru norma intreaga, 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, al doilea contract va fi cu timp partial de maximum 3 ore pe zi si 15 ore pe saptamana. Aceasta pentru a nu fi incalcate dispozitiile art. 115 alin. (2) din Codul muncii, potrivit caruia durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Sursa: Portal Codul Muncii