"In cazul in care o angajata insarcinata prezinta toata documentatia pentru reducerea programului de lucru cu o patrime, aceasta mai are dreptul la cele 16 h/luna libere platite pentru efectuarea analizelor?"
Raspunsul specialistilor:
Nu exista nici o prevedere potrivit careia salariata care beneficiaza de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca nu poate beneficia si de dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna.
Conform art. 13 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.
Astfel, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.
La articolul 15 din OUG 96/2003, independent si neconditionat de art. 13 se prevede astfel:
Art. 15. – Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
Conform art. 2 lit. f) din O.U.G. 96/2003
f) dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor Å?i examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;
Asadar, atunci cand investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna.
In concluzie, cele doua drepturi nu se acorda conditionat si pe cale de consecinta salariata care are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale beneficiaza si de dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasare salariati. Declaratia 112Intrebare: Salariatii detasati de la alta societate (societatea Y) si care sunt platiti de angajatorul la care sunt detasati (societatea X) trebuie declarati in D112 de catre angajatorul care ii plateste (societatea X)? Detasarea in cazul acestor salariati trebuie sa apara in D112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Comunicare CCM si RI catre un fost salariat. Returnare venit necuvenitIntrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<