Ministerul Sanatatii emite o noua recomandare adresata tuturor agentilor economici. In vederea prevenirii accidentelor legate de canicula, programul de lucru poate fi adaptat, asigurandu-se astfel protectia sanatatii angajatilor.
Cele mai expuse sectoare de activitate sunt cele in care angajatii lucreaza in aer liber, fie ca discutam despre agricultura, constructii sau autostrazi.
"Pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ameliorarea conditiilor de munca, este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte. De asemenea, este bine sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite.
Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale”, se precizeaza in cadrul unui comunicat MS.
Meteorologii anunta ca mai urmeaza cateva zile caniculare in viitorul apropiat, situatii care cer luarea de masuri specifice pentru asigurarea securitatii si sanatatii tuturor lucratorilor.
Amintim faptul ca angajatii au dreptul la apa (2-4 litri) si, in anumite situatii, la dusuri si echipamente de protectie.