Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Autorizatia de munca

autorizatia de muncastrainO.U.G. nr. 55/2007

1. Reglementare

– Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2007 privind infiintarea Oficiului Roman pentru Imigrari prin reorganizarea Autoritatii pentru straini si a Oficiului National pentru Refugiati, publicata in Monitorul Oficial nr. 424 din 26 iunie 2007, – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 424 din 26 iunie 2007.

– Hotararea Guvernului nr. 639/2007 privind struactura organizatorica si atributiile Oficiului Roman pentru Imigrari, publicata in Monitorul Oficial nr. 426 din 26 iunie 2007.

Potrivit actualelor reglementari in domeniul angajarii strainilor, incadrarea acestora in munca este conditionata de obtinerea unei autorizatii de munca.

2. Eliberarea autorizatiei de munca

Autorizatia de munca este documentul oficial, eliberat in conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator. Ea inlocuieste permisul de munca, astfel incat in cuprinsul tuturor actelor normative in vigoare, referirile la sintagma „permis de munca“ se considera a fi facute la sintagma „autorizatie de munca“.

Oficiul Roman pentru Imigrari a preluat de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse competentele in ceea ce priveste eliberarea documentelor care atesta dreptul la munca al strainilor pe teritoriul Romaniei.

La eliberarea autorizatiei de munca, angajatorul va plati echivalentul in lei a 200 euro, raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.

La propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de {anse, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si luand in considerare situatia pietei muncii numar din Romania, anual, Guvernul stabileste numarul de autorizatii de munca ce pot fi eliberate strainilor.

Exemplu

Pentru anul 2007 a fost aprobat un contingent de 12.000 autorizatii de munca.

Autorizatia de munca este necesara pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, a permisului de sedere in scop de munca.

Autorizatia de munca se va elibera si strainilor care:

a) provin din state cu care Romania are incheiate acorduri, conventii sau intelegeri de desfiintare a vizelor pentru trecerea frontierei in acest scop sau pentru care Romania a renuntat unilateral la obligativitatea vizelor;

b) beneficiaza de drept de sedere temporara pentru reintregirea familiei, acordat in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor in Romania;

c) beneficiaza de drept de sedere temporara in scop de studii si solicita incadrarea in munca in baza unui contract individual de munca cu timp partial, cu program de maximum 4 ore pe zi;

d) sunt detasati pe teritoriul Romaniei

Nu necesita autorizatie de munca:

a) strainii titulari ai dreptului de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei;
b) strainii al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri,
conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, daca aceasta posibilitate este stabilita prin textul acordului, conventiei sau intelegerii;
c) strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania;
d) strainii care desfasoara activitati didactice, stiintifice sau alte categorii de activitati specifice cu caracter temporar in institutii de profil acreditate din Romania, in baza unor acorduri bilaterale, sau ca titular al unui drept de sedere pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica si personalul inalt calificat, in baza ordinului ministrului educatiei, cercetarii si tineretului, precum si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, in baza ordinului ministrului culturii si cultelor;

e) strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome;

f) strainii care sunt numiti sefi de filiala, reprezentanta sau de sucursala pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in conformitate cu actele prevazute de legislatia romana in acest sens;

g) strainii membri de familie ai cetatenilor romani;

h) strainii angajati ai persoanelor juridice cu sediul in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau in unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, detasati in Romania, cu conditia prezentarii permisului de sedere
din acel stat.

Cererea pentru eliberarea autorizatiei de munca se solutioneaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 15 zile.

Autorizatia de munca se elibereaza, in principiu, pentru o perioada de cel mult un an.
Ea se prelungeste automat pentru noi perioade de pana la un an in situatia continuarii raporturilor de munca cu acelasi angajator in baza contractului individual de munca incheiat pe perioada nedeterminata, prin prelungirea dreptului de sedere in scop de munca, si se atesta prin permisul de sedere care se elibereaza in acest scop.

Pentru prima prelungire a dreptului de sedere sunt necesare:

1. documentul de trecere a frontierei(copie/original);
2. dovada spatiului legal de locuit la adresa la care declara ca are resedinta pe teritoriul Romaniei;
3. autorizatia de munca valabila;
4. contractul individual de munca vizat de inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi are sediul angajatorul sau o conventie civila incheiata cu o structura sportiva, in conditiile legii, daca strainul este sportiv profesionist;
5. salariul inscris in contractul individual de munca la nivelul salariului minim garantat in plata;
6. actul medical de atestare a starii de sanatate, din care sa rezulte ca este apt pentru a fi incadrat in munca;
7. certificatul de atestare fiscala emis de administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul privind achitarea la zi a obligatiilor catre bugetul public national, doar la prelungirile ulterioare sau daca intre data inregistrarii solicitarii
Ianuarie 2008 Raporturile de munca si rezolvarea conflictelor cu angajatii pentru eliberarea autorizatiei si data inregistrarii cererii pentru eliberarea permisului de sedere au trecut mai mult de 60 de zile;

8. copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal prelungire care atesta exercitarea unei activitati ori profesii independente, daca angajatorul este persoana fizica.

Taxele sunt de:

– 60 $ taxa consulara,
– 3 lei taxa cerere se achita la Trezorerie/CEC in contul bugetului de stat nr. 20330102; taxa – 394,5 lei contravaloarea permisului de sedere care se achita in contul R.A. – A.P.P.S. IBAN RO 60CECEB50333RON0009500 deschis la CEC – sector 5;
– 1 leu taxa extrajudiciara de timbru – timbru fiscal.

Daca raportul de munca al strainului inceteaza inainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberata autorizatia de munca, incadrarea in munca la alt angajator se poate face, in principiu, numai daca se obtine o noua autorizatie de munca.

Pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii autorizatiei de munca, angajatorul poate fi reprezentat printr-un salariat incadrat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata cu norma intreaga, cu atributii de reprezentare a angajatorului in reprezentant raporturile cu tertii, printr-o societate de consultanta juridica sau prin avocat, potrivit legii.

3. Lucratorii permanenti

Lucratorul permanent este strainul incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pe baza unui contract individual de munca la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate

Autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate;

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti, angajatorul, persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, potrivit urmatorului model:

Iata ce trebuie sa cuprinda dosarul:

4. Lucratori detasati

Lucratorul detasat este strainul, angajat al unei persoane juridice straine, care poate sa desfasoare activitate pe teritoriul Romaniei in urmatoarele situatii: este detasat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania; este detasat la o unitate situata pe teritoriul Romaniei sau la o intreprindere care apartine unui grup de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei.

5. Lucratorii sezonieri

Lucratorul sezonier este strainul incadrat in munca pe teritoriul Romaniei, pe un loc de munca bine definit, intr-un sector de activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor, in baza unui contract individual de munca incheiat pe perioada determinata, care nu poate depasi 6 luni intr-un interval de 12 luni.

Autorizatia de munca pentru lucratorii sezonieri – da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel mult 6 luni intr-un interval de 12 luni, neputand fi prelungit in vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura.

6. Lucratorii stagiari

Lucratorul stagiar este strainul incadrat in munca, a carui prezenta pe teritoriul Romaniei este strict determinata in timp si are drept scop imbunatatirea pregatirii profesionale si a cunostintelor lingvistice si culturale.

Autorizatia de munca pentru lucratorii stagiari – da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pentru efectuarea unui stagiu in vederea obtinerii unei calificari profesionale.

7. Lucratorii transfrontalieri

Lucratorul transfrontalier este strainul incadrat in munca in localitatile de frontiera de pe teritoriul Romaniei si care se intoarce in fiecare zi sau cel putin o data pe saptamana in zona de frontiera a unui stat care are frontiera comuna cu Romania, in care isi are domiciliul si al carui cetatean este.

Autorizatia de munca pentru lucratorii transfrontalieri – da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual de munca pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pana la 12 luni, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate.


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autorizatia de muncastrainO.U.G. nr. 55/2007

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 26 Februarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Autorizatia de munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Care Va Fi Penalizarea Ptr Pensie Anticipata PartialIntrebare: care va fi penalizarea ptr pensie anticipata partial? 1. an nastere 1962; 2.luna MAI;ziua 7; 3.sex F; 4.studii superioare =4 ani curs de zi; 5.somaj =9 luni(in anul 1997 cu13 iunie); 6.plati compensatorii din 1998=9 luni(9 salarii primite esalonat lunar prin cec); 7.vechime in munca pana la 01 decembrie 2020(cand vreau sa incetez activitatea)=33ani si 7 luni efectiv lucrata(fara perioada din somaj si plati compensatorii ma pot pensiona incepind cu 01.12.2020 si care va fi penaliz
 

Raspuns: care este penalizarea la 01.12.2020 avind in vedere si sporul din grupa 2 de munca(8ani si 7luni)... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!

Cazuri practice si mod de calcul
 
Descarcati gratuit Raportul Special
"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"
SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 


 
Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!
Cazuri practice si mod de calcul

Descarcati gratuit Raportul Special

"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]