Concediu de maternitate - efecte

concediu de maternitateconcediu prenatalcontract individual de muncaCASSconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de maternitate - efecte


• asupra contractului individual de munca

Concediul de maternitate suspenda de drept contractul individual de munca atat sub aspectul prestarii activitatii, cat si al platii salariului. Indemnizatia care se acorda are rolul de a suplini temporar lipsa venitului salarial si asigura un venit minim de existenta in perioada de maternitate.

asupra posibilitatii de concediere

Este interzisa concedierea salariatei aflate in concediu de maternitate, conform art. 60 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si art. 21 alin. (1) lit. c) din O.U.G.
nr. 96/2003. Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.
|n cazul in care concedierea presupune si acordarea perioadei de preaviz legal, concediul de maternitate suspenda curgerea termenului de preaviz.

asupra concediului de odihna

Concediul medical constituie un caz de suspendare a contractului de munca. Prin urmare, el va suspenda si un concediu de odihna in executare. |n masura in care partile nu au negociat drepturi mai favorabile salariatului, angajatorul poate diminua numarul anual de zile de concediu de odihna proportional cu numarul zilelor nelucrate (art. 49 alin. (3) din Codul muncii).

asupra vechimii in munca

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, potrivit art. 16 alin. (3) din Codul muncii. Intrucat in perioada concediului medical prenatal si postnatal nu se presteaza activitate, aceasta perioada nu constituie vechime in specialitate, utila la stabilirea unui spor de vechime sau a concediului.

asupra posibilitatii de a incadra pe durata determinata o persoana care urmeaza sa preia atributiile salariatei pe durata in care aceasta se afla in concediu de maternitate

Pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, poate fi incheiat un contract individual de munca pentru o durata determinata cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva (art. 81 lit. a) din Codul muncii).

In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

evidentierea

Perioadele de concediu medical nu se evidentiaza distinct in carnetul de munca si nici in registrul general de evidenta a salariatilor.

  


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateconcediu prenatalcontract individual de muncaCASSconcediere

Data aparitiei: 21 Mai 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de maternitate - efecte Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]