Concediu crestere copil. Stagiu de cotizare

11 Mai 2010
11 Mai 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Am un copil de 1 an si 7 luni si cred ca sunt insarcinata. Am inteles ca in cazul acesta nu mai incep serviciul urmand sa intru din nou in concediu postnatal. Este adevarat? Ce se intampla in cazul acesta?

Raspuns:
Potrivit art. 8 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, perioada in care ati beneficiat de:
- concediu pentru incapacitate temporara de munca;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav:
- concediu de risc maternal si
- concediu si indemnizatia de maternitate
este asimilata stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
    Potrivit art. 1 alin. (2) lit. g) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, perioada in care ati beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap, constituie stagiu de cotizare.
    Daca copilul dvs. are un an si sapte luni si dvs. sunteti insarcinata rezulta ca in momentul in care copilul implineste 2 ani veti fi insarcinata in luna a V-a.
    Daca nu doriti sa reveniti la serviciu pentru urmatoarele 3 luni cand ati putea intra in concediu de maternitate puteti sa solicitati certificat medical pentru:
    1. concediu pentru ingrijirea copilului bolnav;
    2. concediu de risc maternal
    3. concediu de maternitate.
    Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav nu poate depasi 45 de zile pe an. Pentru un concediu mai mare de 14 zile aveti nevoie de internare.
    Pentru solicitarea concediului de risc maternal trebuie sa anuntati in scris angajatorul despre starea de graviditate si sa anexati un document medical de la medicul de familie sau de la medicul specialist care sa ateste aceasta stare.
    Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii medicale.
    Concediul de maternitate se acorda pentru o perioada de 126 de zile calendaristice. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, si 63 de zile dupa nastere – concediu de lauzie.
    Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in asa fel incat durata minima a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (conditie impusa atat de dispozitiile art. 24 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 cat si de dispozitiile art. 2 lit. g) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]