Interdictii la concediere

31 Martie 2009
31 Martie 2009
concediereaconcediereconcediere colectivaconcediere individuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 31.03.2009 - Gabriela Chirazof

Sunt binecunoscute dispozitiile art. 59 si 60 din Codul muncii privind cazurile in care se interzice concedierea salariatilor, de aceea nu cred ca este necesara reluarea acestora.

Ceea ce este important de amintit referitor la concediere sunt interdictiile dispuse prin O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, astfel cum a fost aprobata cu modificari de Legea nr. 25/2004 si completata si modificata ulterior prin O.U.G. nr. 158/2005.

O.U.G. nr. 96/2003 adauga la interdictiile prevazute in Codul muncii, altele noi, de care trebuie sa tinem cont in momentul in care suntem pusi in situatia de a lua masura concedierii personalului.

Se adauga deci la interdictiile deja cunoscute din Codul muncii, interdictia concedierii salariatei care a nascut recent si a celei care alapteaza din motive ce au legatura directa cu starea sa, precum si a salariatei care se afla in concediu maternal.

Astfel, potrivit dispozitiilor O.U.G. nr. 96/2003, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:


- salariatei gravide, celei care a nascut recent sau celei care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;
- salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
- salariatei care se afla in concediu de maternitate;
- salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
- salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

Salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut.

Prin salariata care alapteaza se intelege femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.

Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, cele care au nascut recent sau cele care alapteaza pentru protecţia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

Interzicerea concedierii salariatei care se afla in concediu de risc maternal se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

Toate aceste interdictii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]