Angajata IT in concediu de maternitate. Trebuie sa depuna cerere daca doreste sa contribuie la pilonul II de pensii?

contributie pilonul II angajati ITart. 138^4 din Codul fiscalpilonul II de pensii salariati IT
Angajata IT in concediu de maternitate. Trebuie sa depuna cerere daca doreste sa contribuie la pilonul II de pensii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"O angajata IT este in concediu de maternitate. 1. Ea trebuie sa depuna cerere in cazul ca doreste sa contribuie la pilonul 2 sau are alt regim de taxare? 2. In cazul in care nu depune cerere si primeste din CAS partea din pilonul 2 care il poate incasa incepand cu luna noiembrie 2023, la adeverinta care se elibereaza pentru concediu crestere copil se trece aceasta diferenta de aproximatix 375 de lei la venitul net care este baza de calcul al concediului de crestere copil sau nu?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 138^4 din Codul fiscal:
 
Art. 138^4: Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator
 
ATENTIE!
 
Din fericire, avem si solutiile! Acestea va sunt oferite de lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale care limpezeste in mod profesionist absolut orice situatie ambigua, DETALII AICI >>> 
 
(1) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute în Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii în limita cotei prevazute la alin. (1).
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contributiei datorata la fondul de pensii administrat privat.
(4) Optiunea se depune în scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, începand cu veniturile lunii urmatoare celei în care s-a înregistrat optiunea.
 
Astfel cum puteti observa, salariatii care contributie la pilonul II de pensii pot opta pentru plata cotei de contributii la acest sistem. Inclusiv persoanele aflate in concediu medical de maternitate.
 
Conform art. 3 din OUG 111/2010:
 
(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor prevazute la alin. (1), veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
 
a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;
b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, ceea ce se ia in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este venitul net. Daca salariata nu opteaza pentru plata contributiei la pilonul II de pensii, va avea un venit net mai mare ceea ce se va reflecta in adeverinta pentru cresterea copilului si va influenta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in sensul ca aceste va fi mai mare decat in situatia in care salariata opteaza pentru pilonul II.
 
 
Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributie pilonul II angajati ITart. 138^4 din Codul fiscalpilonul II de pensii salariati IT

Data aparitiei: 08 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajata IT in concediu de maternitate. Trebuie sa depuna cerere daca doreste sa contribuie la pilonul II de pensii? Nota: 1.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]