"O angajata IT este in concediu de maternitate. 1. Ea trebuie sa depuna cerere in cazul ca doreste sa contribuie la pilonul 2 sau are alt regim de taxare? 2. In cazul in care nu depune cerere si primeste din CAS partea din pilonul 2 care il poate incasa incepand cu luna noiembrie 2023, la adeverinta care se elibereaza pentru concediu crestere copil se trece aceasta diferenta de aproximatix 375 de lei la venitul net care este baza de calcul al concediului de crestere copil sau nu?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 138^4 din Codul fiscal:
Art. 138^4: Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator
ATENTIE!
Din fericire, avem si solutiile! Acestea va sunt oferite de lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale care limpezeste in mod profesionist absolut orice situatie ambigua, DETALII AICI >>>
(1) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute în Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii în limita cotei prevazute la alin. (1).
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contributiei datorata la fondul de pensii administrat privat.
(4) Optiunea se depune în scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale, începand cu veniturile lunii urmatoare celei în care s-a înregistrat optiunea.
Astfel cum puteti observa, salariatii care contributie la pilonul II de pensii pot opta pentru plata cotei de contributii la acest sistem. Inclusiv persoanele aflate in concediu medical de maternitate.
Conform art. 3 din OUG 111/2010:
(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor prevazute la alin. (1), veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;
b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, ceea ce se ia in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este venitul net. Daca salariata nu opteaza pentru plata contributiei la pilonul II de pensii, va avea un venit net mai mare ceea ce se va reflecta in adeverinta pentru cresterea copilului si va influenta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in sensul ca aceste va fi mai mare decat in situatia in care salariata opteaza pentru pilonul II.
Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<