"Care este termenul pana la care angajatul are dreptul sa conteste deciziile angajatorului referitoare la relatiile de munca (decizii incetare cu acordul partilor, concediere etc) si unde se realizeaza contestatia?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 268 din Codul muncii
Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi!
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, detalii AICI >>>
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
*) In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 268 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 si 12 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, republicat, actul de control efectuat de Curtea de Conturi sau de un alt organ cu atributii de control, prin care s-a stabilit in sarcina angajatorului obligatia de a actiona pentru recuperarea unui prejudiciu produs de un salariat ori rezultat in urma platii catre acesta a unei sume de bani necuvenite, nu marcheaza inceputul termenului de prescriptie extinctiva a actiunii pentru angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului.
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Conform art. 171 din Codul muncii:
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Conform art. 269 din Codul muncii:
(1) Cauzele referitoare la conflictele individuale de munca si conflictele colective de munca se solutioneaza in prima instanta de catre tribunal.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza tribunalului in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca ori, dupa caz, sediul.
(3) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
Astfel, salariatul poate contesta decizia de concediere in termen de 45 de zile la tribunalul in a carei circumscriptie isi are domiciliul.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
CIM durata determinata. Incetare la data expirariiIntrebare: Avem o angajata pe perioada determinata care nu a anuntat inca faptul ca se afla in stare de graviditate decat verbal. La finalul lunii Ianuarie ii expira contractul de munca pe perioada determinata. In cazul in care anunta oficial starea de graviditate exista vreun impediment pentru incetarea contractului pe perioada determinata la termen? Se poate efectua o prelungire a contractului tot pe perioada determinata? Daca se prelungeste contractul tot pe perioada determinata, care sunt obligatiile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vechime in munca. Perioada de studii doctoraleIntrebare: Perioada de desfasurare a studiilor universitare de doctorat, constituie vechime in munca (asimilata) ? Ne referim strict la vechimea in munca, nu si la stagiul de cotizare. Care sunt prevederile legislative care reglementeaza acest lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<