"Va rog sa precizati daca reducerea temporara a programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana influenteaza vechimea in munca."
Raspunsul specialistului:
Chiar daca vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte, in speta reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, nu constituie nici stagiu de cotizare si nici vechime in munca.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.
Incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi, de exemplu, perioada somajului tehnic.
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea nr. 263/2010 prin stagiul de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Astfel, in adeverinta de vechime, pe perioada reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator iar aceasta perioada nu constituie vechime in munca.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Procedura si modele de documenteIntrebare: Societatea noastra are un numar de 10 salariati. Societatea isi inceteaza activitatea dar inchiderea firmei o sa dureze. Va rog sa-mi spuneti daca desfacem contractul de munca la toti 10 salariatii este considerat concediere colectiva? Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa intocmim in situatia in care este concediere individuala sau ce acte daca este concediere colectiva. Va rog un model de preaviz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Activitate de constructii. Lucrari in diferite localitati. Clauza de mobilitateIntrebare: Un SRL cu activitate de constructii, cu lucrari in diferite localitati, nu are specificat in contractul de munca al angajatului clauza de mobilitate. Societatea doreste sa acorde fiecarui angajat care lucreaza pe santier 57 lei zi. 1. Este obligatoriu sa treaca aceasta suma si clauza de mobilitate in contractul de munca? 2. Se inregistreaza in REVISAL? 3. O data trecuta in contractul de munca/act aditional, trebuie acordata in mod obligatoriu chiar daca nu sunt indeplinite conditiile de durata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<