Asa se face ca angajatorii sunt preocupati de mentinerea salariilor nete ale angajatilor, iar cei din urma sunt neincrezatori cu privire la acest aspect. Vor fi angajatorii dispusi sa mareasca brutul pentru a se mentine castigurile nete? Ce se poate face in acest sens?
Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:
Majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:
- de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,
- de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.
Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale...citeste mai multe despe modificarile Codului Fiscal aici >>>
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Am posibilitatea ca in urma negocierii colective impusa de OUG 82 sa discretionez doar anumite contracte si altele nu?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Desigur ca aceasta maniera de a actiona nu este legala, avand in vedere ca promoveaza discriminarea.
Impactul transferului contributiilor sociale de la angajator la salariat NU poate sa fie atenuat de angajator doar pentru unii salariati in lipsa unor motive obiective.
Daca s-ar proceda in acest fel, s-ar incalca principiul egalitatii de tratament reglementat de art. 5 din Codul muncii care stabileste astfel:
Art. 5. - (1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
ATENTIE!
In niciun caz nu pot exista motive obiective pentru ca angajatorul sa atenueze impactul acestui transfer doar pentru unii salariati. Exceptie fac salariatii care beneficiaza de salariu minim al carora salariu este modificat prin lege de la 1 ianuarie 2018.
Sursa: PortalCodulMuncii