Lucrator desemnat sa se ocupe de SSM - ce functie din COR trebuie sa detina?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Martie 2024
27 Martie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
lucrator desemnat ssmfunctie lucrator ssmserviciu extern SSM
Lucrator desemnat sa se ocupe de SSM - ce functie din COR trebuie sa detina?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Daca avem serviciu externalizat de SSM si PSI (contractat cu o firma specializata) angajatul care se ocupa intern de aceasta parte de SSM este necesar sa aiba functia COR de SSM: de Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca COD COR 325723 sau 226302 specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca sau 226303 coordonator in materie de securitate si sanatate in munca (studii superioare). Sau poate sa aiba alta functie COR, si prin Fisa de Post si decizie interna ii este atribuita responsabilitatea de SSM, si nu mai este nevoie sa aiba o functie din categoria de SSM? Angajatul are certificat de Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca si studii in domeniu. Compania are un numar de 205 angajati."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Avand in vedere ca sunteti o societate cu peste 50 de salariati, in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr.1425/2006, trebuie fie sa desemnati unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, fie sa organizati un serviciu intern de prevenire si protectie (art.18 din Normele metodologice).

Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>> 
 
In Legea nr. 319/2006 la art. 8 alin. (3) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin lege, iar la alin.(6) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
 
Articolul 20 din Normele metodologice, aprobate prin HG nr.1425/2006 prevede la alin. (2) ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, iar la alin.(3) ca ”Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.”
 
Din aceste prevederi legale rezulta ca lucratorul desemnat pentru activitati SSM trebuie:
- sa fie incadrat cu norma intreaga;
- sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca - atributiile trebuind sa se regaseasca in fisa postului.
Serviciul extern de SSM trebuie sa colaboreze cu lucratorul desemnat – art. 33 alin. (1) lit. b) din Normele metodologice.
 
Nu am identificat in reglementarile mentionate mai sus (lege si norme metodologice) prevederi care sa contina alte conditii pentru lucratorul desemnat in situatia in care angajatorul a apelat si la un serviciu exstern SSM si, astfel, in opinia noastra, atata timp cat o persoana este lucrator desemnat, iar in fisa postului trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca, ar trebui ca functia pe care o ocupa sa fie una in domeniul SSM iar codul COR sa fie corespunzator domeniului SSM.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]