Majorarea salariului brut. Ce se petrece daca un angajat are CIM suspendat?

cim suspendatmodificari cimoug 79/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, in cazul contractelor de munca suspendate, angajatorul nu va putea modifica salariul decat in momentul incetarii suspendarii contractului de munca.

Asa se petrece si in cazul concediului de maternitate, moment in care contractul individual de munca se suspenda de drept (art. 50 lit. a) din Codul muncii.

Concediul de maternitate este reglementat de art. 23 – 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. Astfel, potrivit art. 23 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Asadar, concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice.

Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Am o salariata care este in concediu de maternitate cod 08 incepand din data de 12.09.2017 si pana in ianuarie 2018 (adica 126 de zile calendaristice). In ianuarie 2018 ii voi face suspendare de contract conform cererii. Intrebarea mea este daca ii mai majorez salariu brut conform OUG 79/2017?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.


Pe durata concediului de maternitate chiar daca suspendarile in baza concediilor medicale nu se raporteaza in Revisal, contractul de munca este suspendat de drept si nu se pot efectua modificari ale acestuia.

ATENTIE!

Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii – Legea 53/2003, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Ulterior, conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii – Legea 53/2003, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

In acest caz, daca in ianuarie 2018 contractul de munca este suspendat pentru concediu crestere copil, angajatorul nu va putea modifica salariul decat in momentul incetarii suspendarii acestuia.


Sursa: PortalCodulMuncii




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim suspendatmodificari cimoug 79/2017

Data aparitiei: 06 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Majorarea salariului brut. Ce se petrece daca un angajat are CIM suspendat? Nota: 3.47 din 5 - 17 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]