Asa se petrece si in cazul concediului de maternitate, moment in care contractul individual de munca se suspenda de drept (art. 50 lit. a) din Codul muncii.
Concediul de maternitate este reglementat de art. 23 – 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. Astfel, potrivit art. 23 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Asadar, concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice.
Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Am o salariata care este in concediu de maternitate cod 08 incepand din data de 12.09.2017 si pana in ianuarie 2018 (adica 126 de zile calendaristice). In ianuarie 2018 ii voi face suspendare de contract conform cererii. Intrebarea mea este daca ii mai majorez salariu brut conform OUG 79/2017?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Pe durata concediului de maternitate chiar daca suspendarile in baza concediilor medicale nu se raporteaza in Revisal, contractul de munca este suspendat de drept si nu se pot efectua modificari ale acestuia.
ATENTIE!
Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii – Legea 53/2003, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Ulterior, conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii – Legea 53/2003, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
In acest caz, daca in ianuarie 2018 contractul de munca este suspendat pentru concediu crestere copil, angajatorul nu va putea modifica salariul decat in momentul incetarii suspendarii acestuia.
Sursa: PortalCodulMuncii