Ce poate face angajatorul pentru ca salariatul sa apara din nou in sistem ca fiind asigurat?

calitate asiguratangajati exclusi asigurari socialeexcludere sistem asigurari somaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere ca este o problema la nivel national, o societate doreste o clarificare in acest caz: salariat in somaj tehnic o luna intreaga pe luna aprilie, de exemplu, declarat in Declaratia112 fara venituri conform noului model de declaratie (veniturile din aprilie de la somaj tehnic au fost declarate in luna mai). Din aceasta cauza casa de asigurari de sanatate nu il percepe ca asigurat din cauza ca apare cu ore suspendate o luna de zile si il ia in considerare ca o persoana care nu mai dobandeste calitatea de asigurat. 
 
Avand in vedere ca indemnizatia de somaj tehnic este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale salariatii apar ca neasigurati la casa de asigurari de sanatate chiar si in luna mai cand s-a depus decl.112 cu veniturile pe luna aprilie, ce ar trebui sa faca angajatorul ca salariatul sa apara la ei in sistem din nou asigurat?
 
Raspunsul specialistului:
 
In sistemul de asigurari sociale de sanatate o persoana dobandeste calitatea de asigurat conform legii, iar obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator, persoanelor juridice ori fizice asimilate angajatorului, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
 
Calitatea de asigurat pentru persoanele care au calitatea de salariati este conditionata de plata CASS pentru veniturile respective realizate. Reflectarea calitatii de asigurat al persoanei fizice care are incheiat un contract individual de munca este reflectat in cadrul Declaratiei 112 prin completarea corespunzatoare a casetelor „Data intrarii in categoria de asigurat“ si „Data iesirii din categoria de asigurat“ din Anexa nr. 1.2 Asigurat, cele doua casete completandu-se numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate:
 
- Caseta „Data intrarii in categoria de asigurat“ - se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate - se completeaza cu data de la care asiguratii incep activitatea dependenta la un angajator, respectiv data de la care incepe relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata.
 
- Caseta „Data iesirii din categoria de asigurat“ - se completeaza numai pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate - se completeaza cu data la care inceteaza activitatea asiguratului la un angajator, respectiv data la care inceteaza relatia de dependenta dintre asigurat si institutia asimilata angajatorului.
 
Caseta „Data intrarii in categoria de asigurat“ si caseta „Data iesirii din categoria de asigurat“, dupa caz, se completeaza de fiecare data cand se intocmeste declaratia.
 
Modul de completarea al celor doua casete este clarificat printr-o nota in cuprinsul OMFP nr. 1942/2020, prevederile ordinului aplicandu-se incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2020. Astfel, sunt analizate situatii ale persoanelor pentru care angajatorul nu datoreaza CASS, cum este cazul celor aflate in concediu fara plata sau in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau al persoanelor care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare etc.. Regulile mentionate in nota se aplica si de catre angajatorii care detaseaza angajati la un alt angajator, iar CASS se calculeaza si se plateste de catre angajatorul la care sunt detasati angajatii.
 
In ceea ce priveste indemnizatia de somaj tehnic suportata de la bugetul asigurarilor pentru somaj, precizam ca potrivit art. XI alin. (4) si (5) din OUG 30/2020, indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii conform prevederilor Codului fiscal, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a CAS si a CASS realizandu-se de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
De asemenea, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate se acorda de la data inceperii raporturilor de munca/serviciu si se pastreaza pe toata perioada cat sunt datorate contributii de asigurari sociale de sanatate.
 
Prin urmare, in cazul salariatilor aflati in somaj tehnic, care beneficiaza de indemnizatia suportata de la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit OUG 30/2020, este datorata CASS, astfel ca acestia sunt considerati in continuare asigurati in sistemul de asigurari de sanatate, chiar si pe perioada suspendarii contractului individual de munca pentru somaj tehnic, nefiind necesara completarea celor doua casete „Data iesirii din categoria de asigurat“ si „Data intrarii in categoria de asigurat“ la inceputul si sfarsitul perioadei de suspendare a contractului individual de munca pentru somaj tehnic pentru a-i scoate pe perioada respectiva din randul celor asigurati in sistemul asigurarilor pentru sanatate.
 
Pentru situatiile in care completarea Declaratiei 112 nu s-a realizare de aceasta maniera, angajatorii urmeaza sa corecteze informatiile initial declarate prin depunerea unei declaratii rectificative.
 
Problema a intrat in atentia CNAS si ANAF, astfel ca in perioada urmatoare intreaga atentie trebui indreptata asupra modului in care administratia va clarifica si corecta efectele reglementarilor aplicate.
 
Cititi si: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calitate asiguratangajati exclusi asigurari socialeexcludere sistem asigurari somaj tehnic

Data aparitiei: 21 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce poate face angajatorul pentru ca salariatul sa apara din nou in sistem ca fiind asigurat? Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]