Vom analiza mai jos cazul unor salariati din alt stat membru UE care lucreaza in Romania in baza unui contract de munca pe perioada determinata de un an. Contractul a fost prelungit pana s-a ajuns la limita celor 36 de luni. Salariatii in cauza au nevoie de permise de sedere, acestea eliberandu-se pe cate un an.
Vom vedea care este solutia legala in prezent cand contractele nu se mai prelungi inca un an. In plus, nu se poate incheia nici contract de munca pe perioada nedeterminata deoarece la Oficul de imigrari nu se accepta aceasta situatie din cauza permiselor de sedere eliberate numai pe o perioada de un an.
Solutia consultantului:
Conform art. 83 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul muncii si Legea Dialogului Social
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
In privinta prelungirii contractului individual de munca, art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
In consecinta, contractul individual de munca poate fi prelungit peste termenul de 36 de luni, dupa expirarea termenului initial numai in cazul in care a fost incheiat pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari si numai pentru aceasta perioada.
Conform art. 82 alin. (5) din Codul muncii , contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
In consecinta, daca contractul individual de munca nu a fost incheiat pe durata determinata pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari nu exista posibilitatea prelungirii peste termenul initial de 36 de luni.
Daca nu se afla in aceasta situatie, cetateanul turc poate incheia cu acelasi angajator un contract individual de munca pe durata determinata numai dupa trecerea unui termen de 3 luni dar poate incheia un contract individual de munca cu un alt angajator cu respectarea conditiilor prevazute de lege.