legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Legea nr.93/2019. CONDITII pentru continuarea executarii CIM

legea 93/2019conditii prelungire cim legea 93/2019pensionare prelungire cim 2019art 56 codul munciifemei varsta pensionare 65 de ani
Va readucem aminte ca, potrivit art. 56 alin. (4) din Codul muncii, pe baza cererii formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (CIM).

De observat ca, spre deosebire de cazul femeii care opteaza pentru mentinerea in activitate pana la 65 de ani (in conditiile art. 56 lit. c) din Codul muncii), de aceasta data angajatorul nu are obligatia de a accepta cererea salariatului. El o poate respinge, si atunci contractul inceteaza de drept la data implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la un an sau doi dupa aceea.


Daca dupa finele celor trei ani de prelungire partile doresc sa continue raportul de munca, va trebui incheiat un nou contract...totul despre legea 93/2019 AICI >>>"Conditii pentru continuarea executarii contractului individual de munca conform Legii 93/ 2019 1.Aici am avea doua intrebari: a. Angajatorul este obligat sa aprobe aceasta solicitare ca in cazul femeilor sau poate refuza? 2. Daca angajatorul este de acord, se poate continua activitatea si pe perioade mai mici de 1 an (de exemplu 6 luni)? 2. Salariatele/ salariatii care opteaza in scris, incepand cu data intrarii in vigoare a dispozitiilor din Legea 93/2019, pentru continuarea exercitarii contractului individual de munca pot depune in acelasi timp si dosarul de pensionare, avand in vedere ca nu le inceteaza contractul individual de munca si deci nu au decizie de incetare?"


Asa cum am precizat, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani ceea ce inseamna ca poate fi mentinut in functie orice perioada mai mica de 3 ani. In acest scop salariatul are posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca cu aprobarea angajatorului.

Contractul inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare deoarece este imposibila inregistrarea prelungirii unui contract incheiat pe durata nedeterminata si se inregistreaza acelasi contract pe durata determinata.


IMPORTANT:

Daca angajatorul nu este de acord contractul nu poate fi prelungit.

Angajatorul are posibilitatea prelungirii anuale a CIM, iar pentru aceasta este necesara aprobarea cererii salariatului. Ceea ce inseamna ca cele doua parti trebuie sa stabileasca perioada pentru care vor prelungi durata contractului.

Salariatilor, la indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, le inceteaza de drept contractul individual de munca.

Totodata, conform art. 118 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, pensionarii pentru limita de varsta.

Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul, asa incat salariatii la indeplinirea conditiilor de pensionare vor putea depune dosarele la casa de pensii chiar daca incheie cu angajatorul un nou contractul de munca cu respectarea clauzelor contractului incetat de drept.

ATENTIE!

Functia poate fi modificata numai in conditiile reglementate de Codul muncii: fie prin act aditional cu acordul salariatului, fie unilateral de catre angajator, prin delegare.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 93/2019conditii prelungire cim legea 93/2019pensionare prelungire cim 2019art 56 codul munciifemei varsta pensionare 65 de ani

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Legea nr.93/2019. CONDITII pentru continuarea executarii CIM Nota: 3.44 din 5 - 9 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


oprea marcel
01-Iul-2020

Articol intresant

Dorina Ruset
23-Mai-2019

art. 56 4 se refera la salariat Este vorba doar de barbati sau si femei ?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru BucatarIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu Fisa postului pentru Bucatar, Cod COR 512001.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Arhitect Urbanism Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu Fisa de post pentru Arhitect Urbanism Cod COR 216402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]