Intrebare: Care sunt reglementarile legislative privind angajarea si salarizarea in Romania a apatrizilor?
Raspuns: Potrivit art. 36 din Codul muncii - Legea 53/2003 republicata, cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii. Potrivit art. 2 din OUG 194/2002 privind regimul strainilor din Romania apatritul este definit ca fiind strainul care nu are cetatenia niciunui stat. Astfel, legiuitorul a inclus apatridul in categoria generala a strainilor.
Asadar angajarea in munca a apatrizilor pe teritoriul Romaniei se realizeaza ca si in cazul strainilor in conformitate cu prevederile art. 2 lit. e) si d) din Codul muncii , a OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a OUG 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
Potrivit art. 3 alin. (1) din OUG 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, strainii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei la angajatori care functioneaza in mod legal, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei;
b) indeplinesc conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, solicitate de angajator potrivit legislatiei in vigoare;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
c) fac dovada faptului ca sunt apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva si nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei;
d) se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului;
e) angajatorii au achitate obligatiile catre bugetul de stat pe ultimul trimestru;
f) angajatorul sa desfasoare efectiv activitatea pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca.
g) angajatorul sa nu fi fost sanctionat anterior pentru munca nedeclarata sau angajare ilegala.
Autorizatia de munca se elibereaza, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, prin formatiunile sale teritoriale, daca se constata indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) angajatorul prezinta documentele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta pentru fiecare tip de autorizatie de munca prin care dovedeste ca desfasoara o activitate legala in Romania, ca nu are datorii la bugetul de stat pe ultimul trimestru si ca a facut o selectie legala;
b) strainul indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva, nu are antecedente penale si se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, precum si conditiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) si h), art. 8 alin. (1) lit. b)-d), art. 11 si art. 27 alin. (2) lit. c) si e) din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.
Atat pentru obtinerea vizei de lunga sedere cat si pentru prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca conditia ceruta de lege este ca salariul strainului sa fie de cel putin la nivelul salariului mediu brut pe economie potrivit art. 44 din OUG 194/2002. Prin urmare conditia ceruta de lege este ca salariul strainului sa fie de cel putin la nivelul salariului mediu brut pe economie. Salariul (sau castigul salarial) mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 a fost aprobat prin art. 17 din Legea 294/2011 si stabilit in cuantum de 2.117 lei.