2.1. Persoane asigurate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate

13 Aprilie 2006
13 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1. Asigurati obligatoriu si asigurati facultativ

Prin dispozitiile Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt stabilite doua categorii mari de asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate:

– persoanele asigurate in mod obligatoriu;
– persoanele care se pot asigura in mod facultativ in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Sunt asigurati obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate:
 
• toti cetatenii romani cu domiciliul in tara;
• cetatenii straini si apatrizii care au domiciliul in Romania si fac dovada platii
contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;
• cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania.

Calitatea de asigurat se dovedeste cu un document justificativ – adeverinta sau carnet de asigurat – eliberat de casa de asigurari la care este inscris asiguratul.

Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de resedinta in Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului. Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.

Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane:

• membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania;
• cetatenii straini si apatrizii care se afla temporar in tara (fara a solicita viza de
lunga sedere);
• cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, care se afla temporar in tara.

Pentru a clarifica sfera de cuprindere a asigurarii sociale de sanatate facultative, este necesara clarificarea sintagmei „care se afla temporar in tara“. Se afla temporar in tara, atunci cand sunt aflati in vizita, turism, misiune, transport, activitati sportive, activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte situatii asemanatoare care nu presupun prelungirea unui drept de sedere temporara, efectuate de catre cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si de cetatenii straini si apatrizi.

Cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de acoperirea serviciilor medicale acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de acordurile, intelegerile, conventiile sau protocoalele incheiate intre Romania si tara respectiva.

Exemplu

Domnul A.K., cetatean turc, este detasat de angajatorul sau pe teritoriul Romaniei. Intre Romania si Republica Turcia a fost semnat la Ankara, la 6 iulie 1999, un Acord in domeniul securitatii sociale. Acest acord a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002.
Institutia locului de resedinta al cetateanului turc, pe baza formularului emis de institutia competenta din Turcia, elibereaza un document (adeverinta-tip) care sa ateste calitatea si drepturile de asigurat pe teritoriul Romaniei ale persoanelor care fac obiectul acordului.

Pentru a primi prestatii de boala si maternitate, in conditiile Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale, solicitantul trebuie sa prezinte institutiei locului de resedinta (casa de asigurari de sanatate pentru Romania) un formular in care sa se mentioneze perioadele de asigurare si care sa ateste ca el si membrii sai de familie au dreptul la primirea acestor prestatii.

Domnul A.K. este angajat conform legislatiei din Republica Turcia si se afla, impreuna cu membrii sai de familie, in cursul unei sederi temporare pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de tratament medical de urgenta in caz de boala si maternitate in baza prezentarii la casa de asigurari de sanatate a formularului mentionat. Domnul A.K. se poate asigura facultativ la asigurarile sociale de sanatate din Romania, insa nu o face, beneficiind de prestatii medicale limitate la cele negociate prin acord. Prestatiile se acorda pe cheltuiala institutiei competente din Republica Turcia la care persoana este asigurata.

Prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, acordate pe teritoriul Romaniei cetatenilor care fac obiectul acordului si membrilor lor de familie, sunt furnizate numai de catre furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate. |n situatia in care cetatenilor turci aflati pe teritoriul Romaniei li se acorda servicii medicale spitalicesti, casa de asigurari de sanatate din Romania solicita institutiei competente din Republica Turcia recuperarea sumelor cheltuite, in conditiile stabilite de acord.

In conditiile Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, exista doua categorii de persoane care beneficiaza de totalitatea serviciilor medicale stabilite pentru asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate, fara a avea obligatia de plata a contributiei catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, respectiv:

• persoane asigurate scutite de plata contributiei;
• persoane care beneficiaza de asigurare cu plata contributiei din alte surse.

2. Persoane asigurate scutite de plata contributiei

Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata
contributiei:

• toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;

Dovada incadrarii in aceasta categorie se face cu carnetul de elev sau student, vizat la zi, cu actul de identitate si cu declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri din munca.

Va atragem atentia ca textul in vigoare al Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii include si ucenicii in sfera persoanelor asigurate scutite de la plata contributiei.

Cu toate acestea, potrivit Legii nr. 279/2005, intrata in vigoare la data de 9 februarie 2006 (la 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei), angajatorul sub autoritatea caruia ucenicul se pregateste profesional se obliga prin contractul de ucenicie sa-i plateasca acestuia salariul si sa-i asigure toate conditiile necesare formarii profesionale. Conditia de a nu realiza venituri din salarii (venituri din munca) nemaifiind indeplinita, persoanele fizice incadrate in munca in baza unui contract de ucenicie la locul de munca nu sunt asigurate fara plata contributiei pentru veniturile din salarii realizate.

• sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

• tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceste persoane vor face dovada incadrarii in categoria persoanelor care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei, in baza documentelor care atesta calitatea de asigurat a acesteia si a declaratiilor pe propria raspundere, din care sa rezulte ca se afla in ingrijirea unei persoane asigurate si ca nu realizeaza venituri impozabile;

• persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta lege speciala, precum si cele provenite din pensii;

• persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta lege speciala, precum si cele provenite din pensii;

• persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii, in perioada 1950-1961, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta lege speciala, precum si cele provenite din pensii;

• persoanele care au calitatea de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 (Luptator Ranit – atribuit celor care au fost raniti in luptele pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989 sau in legatura cu aceasta, Luptator Retinut – atribuit celor care au fost retinuti de fortele de represiune ca urmare a participarii la actiunile pentru victoria Revolutiei, Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989) prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta lege speciala, precum si cele provenite din pensii;

• persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;

Persoanele cu handicap sunt considerate asigurate fara plata contributiei, cu respectarea unei duble conditionari. In acest sens, aceste persoane vor face dovada incadrarii in categoria asiguratilor fara plata contributiei cu:
– certificatul de incadrare intr-un grad de handicap;
– declaratia pe propria raspundere in sensul ca nu realizeaza alte venituri impozabile decat cele provenite din drepturile banesti acordate de Legea nr. 448/2006 prin care li se stabileste aceasta calitate, precum si cele provenite din pensii sau alte surse si se afla in ingrijirea familiei.

• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, pe baza documentului justificativ de includere in cadrul acestor programe si a unei declaratii pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse;

• femeile insarcinate sau lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pe baza urmatoarelor documente:
– adeverinta medicala;
– certificatul de nastere a copilului – pentru lauze;
– declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza alte venituri;
– alte documente justificative ca realizeaza venituri sub salariul de baza minim brut pe tara;

IMPORTANT!

In situatia in care aceste persoane asigurate prin efectul legii realizeaza si alte venituri decat cele pentru care sunt asigurate fara plata contributiei, aceste persoane datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru aceste venituri.

3. Persoane care beneficiaza de asigurare cu plata contributiei din alte surse

Urmatoarele categorii de persoane sunt asigurate cu plata contributiei din alte surse, pe durata cat se afla in aceasta situatie:

• persoane care satisfac serviciul militar in termen;
• persoane care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale;
• persoane care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
. persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv;
• persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj;
• pensionarii, pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.
 
Calitatea de pensionar se dovedeste prin cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara. In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia care administreaza fondulrespectiv.

Contributia datorata de pensionari:
– se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
– se calculeaza pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita;
– se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi.

IMPORTANT!

Plafonul de venit neimpozabil pentru veniturile din pensii este in cuantum de 900 lei lunar.

Va atragem atentia ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, se va datora si calcula contributia si pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care pensionarii realizeaza si alte venituri, acestia datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate si pentru aceste venituri.

Daca aveti calitatea de angajator si angajati salariati care au si calitatea de pensionari, dispozitiile referitoare la contributiile sociale de asigurari de sanatate se aplica intocmai ca oricarui salariat.

Exemplu

Domnul B.T. este pensionar de asigurari sociale incepand cu luna ianuarie 2007, avand o pensie lunara de 535 lei lunar. |ncepand cu luna martie 2007, se angajeaza cu contract individual de munca cu timp partial de 2 ore pe zi la S.C. A S.R.L. cu un salariu de 150 lei lunar.
In temeiul art. 213 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru lunile ianuarie si februarie 2007, domnul B.T. a fost asigurat cu plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate din alte surse, realizand numai venituri de natura pensiilor.
Incepand cu luna martie 2007, pentru veniturile din salarii va fi tratat asemenea celorlalti salariati datorand 9 lei reprezentand contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate in cota de 6,5% aplicat la salariul brut (150 lei x 6,5% = 10 lei) , iar angajatorul va datora 9 lei reprezentand contributia angajatorului in cota de 6% aplicat la fondul de salarii. Ambele contributii sunt virate de angajator.
Chiar daca, incepand cu luna martie, domnul B.T. va cumula pensia cu salariul, pentru venitul din pensie va fi in continuare asigurat cu plata contributiei din alte surse.
Intrucat venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 900 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica, domnului B.T. nu i se va retine impozit pe veniturile din pensii, pensia fiind inferioara plafonului de venit neimpozabil.

Daca persoanele care au calitatea de pensionari cumuleaza pensia cu veniturile realizate in urma desfasurarii unor profesii libere sau unor activitati independente autorizate potrivit legii cu veniturile din agricultura si silvicultura, cu veniturile din cedarea folosintei bunurilor, cu veniturile din dividende si dobanzi sau cu alte venituri care se supun impozitului pe venit, vor datora pentru aceste venituri contributia la asigurarile sociale de sanatate;

• persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile sicompletarile ulterioare, pe baza adeverintei eliberate de catre primarul localitatii, din care sa rezulte calitatea de beneficiar de ajutor social;

• persoanele care se afla in executarea masurilor prevazute in art. 105 (Internarea intr-un institut medical-educativ), art. 113 (Obligarea la tratamentmedical) si art. 114 (Internarea medicala) din Codul penal; persoanele care se afla in perioada de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, daca nu au venituri;

• persoane care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane si se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii.

IMPORTANT!

Va atragem atentia ca persoanele neasigurate sau cele care nu fac dovada calitatii de asigurat au dreptul la servicii medicale in cazul urgentelor medico-chirurgicale si ale bolilor cu potential endemo-epidemic, inclusiv cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, stabilite prin contractul-cadru, in cadrul pachetului minimal de servicii medicale.

Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.

Persoanele care au calitatea de asigurat fara plata contributiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinta de asigurat fara plata contributiei eliberat de casa de asigurari de sanatate, care atesta aceasta calitate in urma prezentarii la casa de asigurari a documentelor care dovedesc ca sunt scutite de plata contributiei sau le este platita contributia din alte surse. Acest document trebuie vizat periodic, dupa caz, in urma prezentarii, de catre persoana interesata, la casa de asigurari, a documentelor care dovedesc mentinerea conditiilor de incadrare in categoria asiguratilor fara plata contributiei.

Categoriile de persoane care nu sunt scutite de plata contributiei sau nu le este platita contributia din alte surse au obligatia sa se asigure si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in calitate de asigurati.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]