Art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL? Vezi totul despre detasare aici >>>
Va readucem aminte ca, potrivit art. 23 din Legea nr.153/2017, pentru fiecare din cele 6 domenii de activitate bugetara, se aproba prin hotarare a Guvernului locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII si conditiile de acordare a acestuia.
"Avem in cadrul companiei noastre 2 salariate detasate de la un Spital de stat. Acolo dumnealor beneficiau de un salariu de baza, plus un spor de conditii periculoare un in procent (15%), cea de-a in suma. Va rog sa imi spuneti care este modalitatea de calcul a acestor sporuri (din cate inteleg se calculeaza la timpul efectiv lucrat), insa vreau sa stiu daca se refera doar la orele efetiv de munca sau se iau in considerare si zilele de CO sau concediu medical?"
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Din informatiile furnizate de dvs NU rezulta daca persoanei in cauza ii sunt aplicabile HG 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca sau, dupa caz, cele ale HG 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca, precum si a conditiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica centrala.
ATENTIE!
Actul normativ aplicabil se stabileste in functie de functia ocupata, daca este functie specifica aferenta sectorului sanatate sau asistenta sociala sau functie comuna din sectorul adminsitratie.
Potrivit art. 7 lit.i) din Legea nr. 153/2017 sporul reprezinta un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, in conditiile legii, pentru fiecare categorie de personal.
Potrivit art. 8 alin.(1) din anexa la HG 153/2018, sporurile pentru conditii de munca se acorda corespunzator timpului lucrat la locurile de munca prevazute in regulamentul-cadru. Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza din luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament-cadru.
IMPORTANT:
Aceste prevederi se regaseste in mod identic si in cuprinsul art. 11 si 13 din HG 917/2017.
Din analiza acestor prevederi, intelegem ca acest tip de spor se acorda numai pentru activitatea efectiv desfasurata in unul din locurile de munca incadrate potrivit regulamentelor in astfel de conditii.
Apreciem ca celelalte prevederi legale raman aplicabile si incidente stabilind ca acest tip de spor se acorda doar pentru acele zile in care persoana in cauza isi desfasoara efectiv activitatea in cadrul programului normal de lucru in respectivul loc de munca.
Pentru zilele de concediu de odihna si concediu medical sau zile in care persoana se afla in delegatie, respectiv aceasta nu isi desfasora efectiv activitatea in locul de munca incadrat in conditii vatamatoare, aceasta nu este indreptatita la primirea sporului in discutie.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>