legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Detasarea in 2019 si acordarea sporurilor. Care vor fi conditiile?

detasare sporuri 2019acordare sporuri detasareart 46 codul munciiLegea nr.153/2017HG 153/2018
Salariatii detasati sau delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) si 46 alin. (4) din Codul muncii.

Art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL? Vezi totul despre detasare aici >>>


Va readucem aminte ca, potrivit art. 23 din Legea nr.153/2017, pentru fiecare din cele 6 domenii de activitate bugetara, se aproba prin hotarare a Guvernului  locurile de munca si categoriile de personal, precum si marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII si conditiile de acordare a acestuia.


"Avem in cadrul companiei noastre 2 salariate detasate de la un Spital de stat. Acolo dumnealor beneficiau de un salariu de baza, plus un spor de conditii periculoare un in procent (15%), cea de-a in suma. Va rog sa imi spuneti care este modalitatea de calcul a acestor sporuri (din cate inteleg se calculeaza la timpul efectiv lucrat), insa vreau sa stiu daca se refera doar la orele efetiv de munca sau se iau in considerare si zilele de CO sau concediu medical?"


Din informatiile furnizate de dvs NU rezulta daca persoanei in cauza ii sunt aplicabile HG 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca sau, dupa caz, cele ale HG 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca, precum si a conditiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica centrala.


ATENTIE!

Actul normativ aplicabil se stabileste in functie de functia ocupata, daca este functie specifica aferenta sectorului sanatate sau asistenta sociala sau functie comuna din sectorul adminsitratie.


Potrivit art. 7 lit.i) din Legea nr. 153/2017 sporul reprezinta un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, in conditiile legii, pentru fiecare categorie de personal.

Potrivit art. 8 alin.(1) din anexa la HG 153/2018,  sporurile pentru conditii de munca se acorda corespunzator timpului lucrat la locurile de munca prevazute in regulamentul-cadru. Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza din luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat la locurile de munca prevazute in anexele la prezentul regulament-cadru.

IMPORTANT:

Aceste prevederi se regaseste in mod identic si in cuprinsul art. 11 si 13 din HG 917/2017.

Din analiza acestor prevederi, intelegem ca acest tip de spor se acorda numai pentru activitatea efectiv desfasurata in unul din locurile de munca incadrate potrivit regulamentelor in astfel de conditii.

Apreciem ca celelalte prevederi legale raman aplicabile si incidente stabilind ca acest tip de spor se acorda doar pentru acele zile in care persoana in cauza isi desfasoara efectiv activitatea in cadrul programului normal de lucru in respectivul loc de munca.

Pentru zilele de concediu de odihna si concediu medical sau zile in care persoana se afla in delegatie, respectiv aceasta nu isi desfasora efectiv activitatea in locul de munca incadrat in conditii vatamatoare, aceasta nu este indreptatita la primirea sporului in discutie.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare sporuri 2019acordare sporuri detasareart 46 codul munciiLegea nr.153/2017HG 153/2018

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Detasarea in 2019 si acordarea sporurilor. Care vor fi conditiile? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deplasare salariati in Franta. Incadrare in detasare transnationalaIntrebare: Daca delegatia externa ptr munca de max 1 luna de la o SC din Romania la o SC in Franta, se considera detasare transnationala si se solicita de tara ex.Franta documentul A1? Subordonarea ramane fata de SC din Romania,cheltuelile salariale si diurna se suporta de SC din Romania. De ce se solicita A1 acolo, si daca in acest caz autoritatile romanesti (ITM, ANAF) poate reconsidera delegatia ca si detasare,cu consecinte evident nefaste,salarii,diurne,taxe etc ptr. SC din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Invatamant hibrid. Zile libere pentru parintiIntrebare: Avem o salariata al carei copil (cu varsta mai mica de 12 ani) este inscris la scoala care a adoptat sistemul hibrid. Astfel minorul este 1 saptamana la scoala, urmata de 1 saptamana in care participa la cursuri online. Poate beneficia salariata de Zilele libere supraveghere copii in saptamana in care minorul participa la cursuri online sau aceste zile se acorda numai in situatia in care scoala isi suspenda/limiteaza activitatea din cauza unor cazuri de Coronavirus confirmate la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]