Functia de baza poate fi detinuta si la un CIM cu timp partial?

cim timp partialcim pe durata determinatafunctia de baza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legislatiei in vigoare, salariatul are obligatia sa declare pe propria raspundere unde considera ca detine functia de baza.

De asemenea, angajatorul poate reglementa in Regulamentul intern al unitatii ca netransmiterea declaratiei cu privire la functia de baza constitutie abatere disciplinara.

Ce se petrece atunci cand un salariat are doua joburi, iar unul dintre ele este cu CIM, timp partial? Functia de baza poate fi detinuta si in acest context?

"Avem un angajat cu 4 ore, functie de baza deci i se acorda deducerea personala. Intre timp s-a angajat cu program de 8 h zi la alta firma si nu ne-a anuntat. In acest moment figureaza si la noi si la noul job cu functie de baza si deducere personala acordata. Ce se intampla in acest caz, cum se poate remedia?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro


Mentionam inca de la inceput ca angajatorul are obligatia sa calculeze corect impozitele si contributiile.

In acest context, impozitul lunar pe salarii reprezinta un impozit final, calculat la veniturile din salarii si asimilate salariilor in vederea impunerii si se determina aplicand o cota de impozitare de 16% indiferent de cuantumul venitului brut.


Impozitul lunar pe salarii se stabileste astfel:

1) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, si urmatoarele:
a) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
b) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
(...)

2) pentru veniturile obtinute in afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.


In concluzie, ar trebui sa i se solicite salariatului declaratie cu privire la locul unde considera ca detine functia de baza.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim timp partialcim pe durata determinatafunctia de baza

Data aparitiei: 19 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Functia de baza poate fi detinuta si la un CIM cu timp partial? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]