Exemple:
- pentru incadrarea pe functia de consilier juridic persoana in cauza trebuie sa fie licentiata in drept (art. 8 lit. c) din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic);
- pentru ocuparea functiilor de director economic si contabil sef persoanele respective trebuie sa aiba studii economice superioare (art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata).
In afara acestor conditii, pornind de la Tratatul asupra Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie a aratat ca conditiile de studii impuse strainilor pentru exercitarea unei profesii intr-un anumit stat nu trebuie sa constituie o discriminare ascunsa. S-a aratat astfel1 ca in termenii art. 59 si 60, alin. 3, din tratat, prestatorul poate, pentru executarea prestatiei sale, sa-si exercite temporar activitatea in tara in care este furnizat serviciul, in aceleasi conditii cu cele impuse propriilor cetateni – inclusiv sub aspectul studiilor.
Aceste dispozitii implica, asa cum a subliniat Curtea, in ultimul rand prin hotararea din 17 decembrie 1981 (Webb, 279/80, nepublicata), eliminarea oricaror discriminari fata de prestator ca urmare a nationalitatii sale sau a imprejurarii ca el este stabilit intr-un stat membru, altul decat cel in care trebuie efectuata prestatia.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Astfel, ele interzic nu numai discriminarile deschise intemeiate pe nationalitatea prestatorului, ci si orice forma disimulata de discriminare care, desi fondate pe criterii in aparenta neutre, au de fapt acelasi rezultat.
Incadrarea si promovarea in raport de indeplinirea conditiilor de studii (pregatire) sunt in concordanta cu necesitatea desfasurarii unei activitati eficiente si rentabile in orice unitate, indiferent de natura ei, cu stimularea si recompensarea personalului in raport de nivelul si calitatea pregatirii profesionale.
Desigur ca pregatirea teoretica si practica, perfectionarea ei continua, reprezinta o conditie la incadrarea si promovarea in munca pentru toate categoriile de "unitati" (regii autonome, societati comerciale, institutii bugetare).
Dar, daca in cazul unitatilor de stat aceste conditii sunt obligatorii, in cazul celor particulare, in principiu, nu au acest caracter.
Conditiile de studii la incheierea contractului individual de munca nu fac obiectul prevederilor Codului muncii.
In privinta acestor aspecte sunt aplicabile, in raport cu profesia, meseria, specificul postului, prevederile legislatiei completatoare si ale contractelor colective de munca.