legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Atentie la PFA: noile Contributii Sociale de la 1 iulie

Codul fiscalLegea 263/2010Formular 200persoana fizica autorizataDezbatem cazul in care o persoana fizica autorizata detine si contract de munca in cadrul unui SRL. Vom vedea astfel, in contextul noilor modificari intrate in vigoare de la 1 iulie 2012, ce obligatii de plata exista si ce acte se vor intocmi pentru contributii la administratia financiara (sanatate, somaj, contributii pensie).

Raspuns:

Conform art. 296 indice (21) lit. c) din Codul fiscal , prevedere aplicabila incepand cu data de 01 iulie 2012, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice international.

La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Printre persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice regasim si persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca

Prin urmare, pentru veniturile realizate de persoanele fizice autorizate in aceasta calitate nu se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat daca persoana realizeaza concomitent venituri in baza unui contract individual de munca

Pentru plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt prevazute exceptii. Prin urmare, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza chiar daca persoana fizica autorizata realizeaza concomitent venituri din salarii.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Persoanele fizice autorizate vor efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal .

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul deciziei de impunere(620) pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat prin OANAF nr. 891/2012 pentru aprobarea formularelor 610 "Decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale" si 620 "Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate
Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalLegea 263/2010Formular 200persoana fizica autorizata

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Atentie la PFA: noile Contributii Sociale de la 1 iulie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (5)


18-Dec-2012

in 2006 am realizat venituri in urma unui contract de colaborare cu firma Avon,primeam comision prin banca,deci a trebuit sa devin pfa.In acel an am realizat venituri f.mici-cca 2000 lei/an si am renuntat la contract-am desfiintat pfa-ul.De la casa de sanatate mi s-a impus dupa cca 2 ani sa platesc CAS asa cum prevede legea plus dobanzi si majorari care au ajuns in total la cca.1000 lei plus la fisc au facut alte calculeeronatela care au acumulat penalitati si majorari.In concluzie-in anul 2006 am muncit doar ca sa platesc taxe si impozite,dobanzi si majorari-e normal?IN PLUS din 2008 pana in 2012 am fost angajata si i s-a trimis angajatorului meu amenintari cu blocarea conturilor firmei sale daca nu platesc eu datoriile fata de fisc si casa de sanatate.

17-Iul-2012

Referitor la aceasta lege,in cazul in care sunt PFA si am si un contract ind.de munca in derulare la o alta firma ; consider ca nu este corect sa fiu obligata sa platesc contributie de sanatate la stat, avand in vedere ca deja o platesc din salariul de pe contract si oricum nu beneficiez de nici un serviciu - statul si sanatatea implicit nu i-mi returneaza nici un serviciu in schimbul acestor bani.Cred ca era corect ca pfaurile sa contribuie la ce sistem de sanatate dorea.Deci eu l-as fi ales pe cel privat si nu pe cel de stat.Oricum cine are si pfa si CIM plateste contributii de doua ori,uneori care nu sunt in raport cu banii castigati si nu primesc nici un serviciu prestat de stat in schimb.

17-Iul-2012

Conf articol, in cazul mentionat inseamna ca in continuare nu ramane de plata decat contributia la sanatate, fara alte noi contributii apropo de titlu, nu?.. Pot ridica insa o problema suplimentara, va rog, in acest caz?: daca veniturile suplimentare ca PFA reprezinta valori mici, ocazionale la cateva luni sau chiar la un an odata, inconstante, date de comisioane platite de angajator la momentul in care se incheie niste contracte derulate pe ani de zile ex. total venit anual: max. 1000 lei - cum se poate face plata la sanatate corect atat fata de stat cat mai ales fata de contribuabil? Nu se poate anticipa daca vor fi venituri si cat in trimestrul sau anul ce urmeaza! Trebuie sa platesc cat nu castig, sa cotizez din buzunarul meu pentru faptul ca as putea primi ceva bani care nu vor acoperi nici aceste contributii?

17-Iul-2012

Foarte inspirata initiativa! Va rog sa-i faceti constienti de treaba asta si pe domnii/doamnele de la FISC/ANAF! Multumesc!

17-Iul-2012

Foarte inspirata initiativa! Va rog sa-i faceti constienti de treaba asta si pe domnii/doamnele de la FISC/ANAF! Multumesc!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca in folosul comunitatiiIntrebare: Am o situatie cu un angajat care a primit munca in folosul comunitatii. Cum se procedeaza in acest caz cu zilele care le va folosi (pontaj, plata) in cazul "munca in folosul comunitatii"?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]