"Va rog sa-mi precizati daca un cetatean strain isi poate include sotia drept coasigurat, in conditiile in care aceasta nu detine un CNP sau documente emise de IGI. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a putea obtine calitatea de coasigurat?"
Raspunsul specialistilor:
Confom art. 154 din Codul fiscal:
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
Totodata, conform art. 222 din Legea 95/2006 privind sistemul asigurarilor sociale de sanatate:
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi:
b)cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania;
Astfel, sotia cetatean strain poate avea calitatea de asigurat prin coasigurare doar daca a obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara, adica daca are permis de sedere, dar este necesar sa se afle in intretinerea sotului si sa nu obtina venituri proprii. Permisul de sedere contine CNP romanesc. Daca sotia nu are permis de sedere inseamna ca nu a obtinut prelungirea dreptului de sedere si nu poate fi coasigurat.
Conform art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1549/2018 documentele necesare sunt:
- act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
- permis de sedere;
- certificat de casatorie,
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului (sotiei) din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<