„Pentru calculul stagiului de cotizare pentru asigurari de sanatate se iau in considerare si perioadele lucrate cu timp partial, si anume, se iau in calcul perioadele in care se obtine venitul care reprezinta baza de calcul a asigurarilor de sanatate indiferent daca perioada contractuala este de 8 ore sau daca este de 2 ore? In acest sens, pentru calculul stagiului de cotizare pentru asigurari de sanatate nu conteaza perioada lucrata, ci perioada contractuala in care s-a obtinut venit de natura salariala ca baza a calcului contributiilor sociale de sanatate?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 222 din Legea 95/2006
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi:
a) toti cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara;
b) cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania;
c) cetatenii statelor membre ale UE, SEE si Confederatiei Elvetiene care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei, care au solicitat si au obtinut dreptul de rezidenta in Romania, pentru o perioada de peste 3 luni;
d) persoanele din statele membre ale UE, SEE si Confederatiei Elvetiene care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si anume desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intoarce de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana.
e) pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul in Romania si care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al UE, al unui stat apartinand SEE sau al Confederatiei Elvetiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate.
(2) In cazul persoanelor prevazute la alin. (1) care se incadreaza in categoria celor care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si dreptul la pachetul de baza se acorda de la data inceperii raporturilor de munca/serviciu.
La art. 155 alin. (1) lit. a) sunt prevazute veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Prin urmare, persoanele care realizeaza venituri din salarii sunt asigurate in sistemul de sanatate si au dreptul la pachetul medical de la data inceperii raporturilor de munca. Textul legal citat nu distinge dupa cum veniturile din salarii sunt realizate in baza unui CIM cu norma intreaga sau cu timp partial. Cu alte cuvinte nu se mentioneaza ca este necesar un stagiu de cotizare proportional cu durata muncii.
Conform art. 267 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza in termen de 3 luni de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu.
In consecinta, indiferent de durata muncii mentionata in contractul individual de munca, salariatii sunt asigurati in sistemul de sanatate de la data inceperii raportului de munca si dureaza pana la implinirea termenului de 3 luni de la data incetarii raporturilor de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<