Plata orelor suplimentare si compensarea cu timp liber. Termenul pentru realizarea aceste obligatii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Octombrie 2022
19 Octombrie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
plata orelor suplimentarecompensare cu timp liberart 120 codul muncii
Plata orelor suplimentare si compensarea cu timp liber. Termenul pentru realizarea aceste obligatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Exista vreo problema daca se platesc orele suplimentare mai repede de 90 de zile pentru ca nu exista posibilitatea acordarii de timp liber? In cazul unui control de la ITM se poate aplica vreo sanctiune cu privire la acest aspect?"
 
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 7112
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Daca salariatul presteaza activitate mai mult de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana ceea ce depaseste acest timp reprezinta munca suplimentara fiind aplicabile urmatoarele reglementari din Codul muncii:
 
Art. 120. – (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Comandati stick-ul Totul despre pontaj si programul de lucru si beneficiati de pretul special, detalii aici >>>
 
Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel:
 
- daca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite, orele suplimentare nu se platesc in luna in care sunt efectuate. Ulterior, in termen de 90 de zile se acorda salariatilor ore libere platite in compensare.
- daca munca suplimentara se compenseaza cu spor, orele suplimentare vor fi platite cu salariul corespunzator + sporul negociat de cel putin 75%
 
Munca suplimentara se compenseaza cu prioritate cu ore libere platite asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate si doar daca compensarea cu ore libere platite nu este posibila, se acorda sporul de cel putin 75%.
 
Se considera ca este in avantajul salariatului ca munca suplimentara sa se compenseze cu timp liber corespunzator deoarece refacerea organismului primeaza si doar in situatia imposibilitatii acordarii liberelor sa se acorde spor.
 
Prin urmare, renuntarea la acest drept, chiar daca ar exista un acord cu salariatul sau cu sindicatul in sensul celor expuse, nu este in concordanta cu prevederile Codului muncii.
 
Facem mentiunea ca potrivit art. 260 lit. i) din Codul muncii nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
Astfel, desi salariatului ii este acordat sporul pentru munca suplimentara, in opinia noastra, nerespectarea prevederilor legale prin acordarea cu prioritate a timpului liber corespunzator ar putea fi sanctionata de Inspectia Muncii.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2022, de catre expertii in PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]