Potrivit acestuia, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Partea buna a acestei modificari legislative este aceea ca a eliminat posibilitatea ca angajatorul sa fie sanctionat contraventional pentru munca nedeclarata, pentru simplu motiv ca a mentinut in activitate un angajat, desi acesta indeplinise deja conditiile de pensionare. Daca ambele parti - angajator si salariat - doresc continuarea activitatii, atunci nu mai este necesara incheierea unui nou contract de munca. Cel initial va ramane in fiinta inca trei ani, dependent de acordul partilor, putand fi prelungit an de an.
De observat ca, spre deosebire de cazul femeii care opteaza pentru mentinerea in activitate pana la 65 de ani (in conditiile art. 56 lit. c) din Codul muncii), de aceasta data angajatorul nu are obligatia de a accepta cererea salariatului. El o poate respinge, si atunci contractul inceteaza de drept la data implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la un an sau doi dupa aceea.
Daca dupa finele celor trei ani de prelungire partile doresc sa continue raportul de munca, va trebui incheiat un nou contract.
Mentinerea in activitate peste varsta standard de pensionare este posibila si in cazul salariatilor si in cazul salariatelor, deopotriva. Textul legal nu face distinctie intre acestia. Cu toate, el actioneaza diferit pentru cele doua sexe.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Astfel, momentul din care incepe sa curga termenul de 3 ani este cel al varstei standard de pensionare. In cazul barbatilor, acesta este de 65 de ani; deci ei vor putea fi mentinuti in activitate pana la 68 de ani. Femeile insa, chiar daca au optat pentru ramanerea in activitate pana la varsta de 65 de ani, nu si-au modificat prin aceasta varsta standard de pensionare. Deci ele nu vor putea fi mentinute pana la 68 de ani, ci doar timp de maximum trei ani de la implinirea propriei varste standard de pensionare.
De exemplu, varsta standard de pensionare in cazul femeilor, in intervalul mai - iunie 2019 este de 61 de ani si o luna. Aceasta inseamna ca o femeie va putea fi mentinuta in activitate pe baza cererii intocmite in baza art. 56 alin. (4) pana la varsta de 64 de ani si o luna.
Ca urmare, nu exista un interes practic pentru femei sa se prevaleze de dispozitiile acestui text. Aceasta deoarece:
- oricum art. 56 alin. (4) le va permite continuarea activitatii pana la implinirea unei varste mai reduse de cea de 65 de ani, la care au dreptul daca opteaza pentru ramanerea in activitate, potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii;
- cererea depusa in temeiul art. 56 alin. (4) depinde de acordul angajatorului, in timp ce optiunea de continuare a activitatii pana la varsta de 65 de ani, formulata potrivit art. 56 lit. c) este obligatorie pentru angajator.