Incheierea unui contract de munca in prezent a devenit o misiune imposibila pentru multi dintre romani. La ora actuala, doua categorii de persoane par sa se confrunte cu probleme majore in ce priveste posibilitatea de obtinere a unui loc de munca pe piata autohtona.
Vorbim, in primul rand, de tinerii absolventi de facultate, o forta de munca ieftina, dar care devine greu productiva din lipsa experientei practice. Pe de alta parte, sunt persoanele peste 40 - 45 de ani, o categorie mai costisitoare, dar cu experienta de munca, care insa, se adapteaza greu schimbarilor si expertiza le permite sa fie mai usor de "vanat" pe piata muncii de catre competitori.
In ultimii ani, companiile au facut noi angajari mai ales in randul persoanelor cu varste intre 26 si 45 de ani, dupa cum o arata si statisticile oficiale: peste 3,3 milioane de contracte active de munca dintr-un total de 5,6 milioane de contracte din toata tara sunt incheiate cu angajati care au varsta cuprinsa intre 26 si 45 de ani, potrivit datelor extrase la finele lunii trecute de Inspectia Muncii din Revisal, aplicatia componenta a sistemului ReGES (Registrul General de Evidenta a Salariatilor).
Tinerii si persoanele peste 46 de ani, insa, au probleme mari la capitolul angajari. Dupa cum a subliniat avocatul in dreptul muncii, Costel Gilca, in privinta fortei de munca, suntem o societate relativ tanara, mai ales ca pe segmentul de peste 46 de ani numarul contractelor este foarte mic. Totusi, se mentine si problema angajarii proaspat absoventilor, avand in vedere ca mai putin de 600.000 de tineri pana in 25 de ani au contracte de munca active in prezent, desi anual de pe bancile scolilor ies peste 200.000 de absolventi de liceu si aproape 100.000 de absolventi de facultate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege