Forta de munca fara oportunitati. Cine intampina cele mai mari probleme la angajare?

07 Martie 2013
07 Martie 2013
Contract de Muncaforta de muncatinerii absolventiRevisalpiata munciicompetitori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Incheierea unui contract de munca in prezent a devenit o misiune imposibila pentru multi dintre romani. La ora actuala, doua categorii de persoane par sa se confrunte cu probleme majore in ce priveste posibilitatea de obtinere a unui loc de munca pe piata autohtona.

Vorbim, in primul rand, de tinerii absolventi de facultate, o forta de munca ieftina, dar care  devine greu productiva din lipsa experientei practice. Pe de alta parte, sunt persoanele peste 40 - 45 de ani, o categorie mai costisitoare, dar cu experienta de munca, care insa, se adapteaza greu schimbarilor si expertiza le permite sa fie mai usor de "vanat" pe piata muncii de catre competitori.

In ultimii ani, companiile au facut noi angajari mai ales in randul persoanelor cu varste intre 26 si 45 de ani, dupa cum o arata si statisticile oficiale: peste 3,3 milioane de contracte active de munca dintr-un total de 5,6 milioane de contracte din toata tara sunt incheiate cu angajati care au varsta cuprinsa intre 26 si 45 de ani, potrivit datelor extrase la finele lunii trecute de Inspectia Muncii din Revisal, aplicatia componenta a sistemului ReGES (Registrul General de Evidenta a Salariatilor).

Tinerii si persoanele peste 46 de ani, insa, au probleme mari la capitolul angajari. Dupa cum a subliniat avocatul in dreptul muncii, Costel Gilca, in privinta fortei de munca, suntem o societate relativ tanara, mai ales ca pe segmentul de peste 46 de ani numarul contractelor este foarte mic. Totusi, se mentine si problema angajarii proaspat absoventilor, avand in vedere ca mai putin de 600.000 de tineri pana in 25 de ani au contracte de munca active in prezent, desi anual de pe bancile scolilor ies peste 200.000 de absolventi de liceu si aproape 100.000 de absolventi de facultate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]