Guvernul a aprobat Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 si Planul de actiuni

strategia nationala pentru ocuparea fortei de munca
Guvernul a aprobat Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 si Planul de actiuni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In sedinta de miercuri au fost aprobate Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021 - 2027 si Planul de actiuni pentru implementarea acesteia.
 
Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021 - 2027 (SNOFM 2021 - 2027) propune, pentru urmatoarea perioada de programare, o viziune integrata asupra politicilor relevante pentru piata muncii, atat din perspectiva dezvoltarii cererii, cat si din perspectiva ofertei de forta de munca, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
 
De asemenea, conform aceleiasi surse, SNOFM 2021 - 2027 vizeaza cresterea ocuparii prin masuri de integrare pe piata muncii a persoanelor inactive apte de munca, a somerilor, in special a celor de lunga durata, a tinerilor NEETs, prin asigurarea unor tranzitii rapide si de calitate in ocupare pentru tinerii absolventi, prin dezvoltarea resurselor umane, stimularea culturii si a initiativei antreprenoriale si prin stimularea crearii de noi oportunitati si locuri de munca.
 
Masurile incluse in SNOFM 2021 - 2027 au drept obiectiv o rata de ocupare de 75% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 - 64 ani, pana la sfarsitul anului 2027. In acest sens, se va pune accent pe inovare sociala, adica noi modele de servicii publice si private, dezvoltate inclusiv prin parteneriate.
 
Potrivit Ministerului Muncii, pentru implementarea strategiei, Guvernul a adoptat si Planul de actiuni pe perioada 2021 - 2027, care are ca obiective specifice integrarea durabila pe piata muncii a fortei de munca disponibile, cresterea gradului de valorificare a potentialului economic al tinerilor (inclusiv NEETs), modernizarea si consolidarea institutiilor pietei muncii in vederea crearii unui mediu care sa conduca la sustinerea unei piete a muncii flexibile, functionale si reziliente si consolidarea sistemului de formare profesionala a adultilor pentru o mai buna conectare la cerintele pietei muncii.
 
Implementarea Planului de actiuni se va realiza prin Planuri anuale de actiuni, elaborate de MMPS, pe baza contributiilor institutiilor implicate, in acord cu domeniul propriu de activitate si aprobate prin ordin al ministrului Muncii.
 
Ministerul Muncii mentioneaza ca finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in SNOFM 2021 - 2027 se va realiza de fiecare institutie responsabila cu implementarea planului aferent acesteia, din fondurile aprobate anual in bugetul acestora, dar si prin accesare de fonduri externe nerambursabile.
 
In plus, SNOFM 2021 - 2027 vine intr-un moment economic dificil, avand rolul sa sustina revenirea pietei muncii dupa criza COVID-19 si sa continue eforturile autoritatilor publice in contextul Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2014 - 2020 si a Planului de Implementare a Garantiei pentru Tineret 2017 - 2020.
 
Pe termen lung, masurile sectoriale care vor fi implementate in cadrul SNOFM 2021 - 2027 urmaresc realizarea obiectivelor Agendei 2030, transpuse in Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
strategia nationala pentru ocuparea fortei de munca

Data aparitiei: 20 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a aprobat Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 si Planul de actiuni Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]