Asa se face ca exista un proiect de lege in acest sens, care se afla in dezbatere momentan. Cei care vor beneficia de acest program sunt tineri cu varste cuprinse intre 16-35 de ani, care vor fi sprijiniti in acest sens, indiferent de ce studii au absolvit.
“Incepand cu 1 ianuarie 2020, a programului national “Primul loc de munca pentru tinerii absolventi”, program care se adreseaza exclusiv absolventilor din invatamantul de stat, particular sau confesional acreditat sau autorizat din Romania si care nu au mai avut niciodata un loc de munca, in mod oficial, in baza unui contract individual de munca”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege mentionat.
Angajatorii vor putea deduce integral cheltuielile salariale!
Proiectul de lege prevede ca angajatorul poate deduce in integralitate toate acele cheltuieli salariale pentru acesti angajati:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
"Art. 3 – (1) Angajatorul are dreptul de a deduce in integralitate cheltuiala salariala prilejuita de incheierea unui contract de munca cu un tanar absolvent din impozitul pe profit sau impozitul pe venit datorat.
(2) Angajatorul poate compensa cheltuiala salariala si cu o creanta pe care o detine in relatia cu autoritatile statului, pana la concurenta totala a sumelor.
(3) Facilitatile instituite prin prezenta lege se pot cumula si cu alte facilitati prevazute de legislatia in vigoare", conform proiectului.
Companiile care vor angaja acest tip de salariati vor fi scutite de impozit pe salarii, pentru o perioada de 24 de luni de la data incheierii contractului de munca, in vedere asigurarii unor venituri salariale stimulative pentru tinerii angajati.
"Art. 4 – (1) Dupa alin.(9) al art. 25 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se introduce un nou alin. (9′) cu urmatorul cuprins:
(91) Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru absolventii angajati prin programul national “Primul loc de munca pentru tinerii absolventi;
Dupa pct. 5 al art. 60 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se introduce un nou punct, pct. 6, cu urmatorul cuprins:
6. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru primele 24 de luni de la angajarea in cadrul programului national “Primul loc de munca pentru tinerii absolventi”;
Angajatorii care nu indeplinesc obiectivele Programului si inceteaza raporturile de munca cu tinerii inaintea termenelor prevazute de lege vor fi obligati sa restituie statului roman toate facilitatile acordate."
Pentru mai multe detalii ale proiectului de lege care NU este inca in vigoare poti citi AICI.