Executivul a aprobat in data de 16 noiembrie legea prin care Romania va adera la Conventia nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii, adoptata la Geneva la 21 iunie 2019.
Scopul actului normativ este prevenirea si eliminarea violentei si a hartuirii la locul de munca. Conceptul de „violenta si hartuire” acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea si mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea/supravegherea. Ratificarea conventiei OIM aduce mai multa claritate in legislatia nationala. Unele dintre fapte devin infractiuni prin raportarea la legislatia penala, civila sau contraventionala, dupa caz.
Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, detalii AICI >>>
Actul normativ extinde notiunea de „loc de munca” astfel incat sunt considerate acte de hartuire si cele care sunt produse in delegatii, team-building-uri, orice spatii publice sau private care au legatura cu locul de munca.
Noul cadru legal protejeaza atat angajatii cat si persoanele care lucreaza indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate in perioada de formare, inclusiv stagiarii si ucenicii, lucratorii carora le-a incetat raportul de munca, voluntarii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, precum si persoanele care exercita autoritatea, indatoririle sau responsabilitatile unui angajator.
O noutate este aceea ca inclusiv comunicarile on-line sunt circumscrise locului de munca si pot face obiectul actelor de hartuire.
Conventia OIM imbunatateste cadrul legal actual cu privire la:
- securitate si sanatate in munca;
- asigurarea inspectiei si investigarea cazurilor de violenta si hartuire;
- justitie (urmarire penala, asistenta juridica);
- problematica de gen si discriminare;
- sanatate publica (supravegherea furnizarii de ingrijiri medicale si consiliere psihologica);
- protectie sociala (cazarea victimelor in adaposturi, integrarea pe piata muncii a victimelor etc.).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim. Stabilirea celor 24 de luniIntrebare: Cum socotim cel 24 luni in sectoarele agricultura si constructii in sensul majorarii salariului minim brut incepand cu 01.01.2025. Exemplu: avem un salariat angajat din 01.01.2007, ultima majorare a fost prin O.U.G. nr. 93/2023, respectiv i s-a majorat salariul de la 3.000 lei la 3463 lei cu 01.11.2023, facem precizarea ca acesta a fost angajat numai pe salariul minim brut pe tara in perioada 01.01.2007 - 31.12.2024. Care este perioada retroactiva de 24 luni? tinand cont ca in sectoarele...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Spor pentru munca in zilele de repaus saptamanalIntrebare: Cum se aplica urmatorul spor pentru angajatii care lucreaza in ture de 12/24 12/48: Pentru orele suplimentare prestate in zilele de repaus saptamanal, cuantumul sporului va fi dublu, adica 150% din salariul de baza.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<