Asa ca Executivul are ca prioritate stoparea acestui fenomen, avand in vedere ca exista in continuare multi romani care muncesc fara o baza legala.
Cum vrea Guvernul sa stopeze munca la negru?
In primul rand se doreste majorarea drastica a amenzilor si va fi realizata si o baza de date cu toti lucratorii din domeniile cu risc mare de munca la negru.
In aceasta baza de date vor figura datele personale ale acestor angajati si chiar fotografiile lor.
Planul de combatere a muncii la negru al Executivului mai prevede ca: "angajatorii vor fi obligati sa-si actualizeze informatiile odata cu angajarea/concedierea de personal si sa notifice autoritatile care administreaza contributiile sociale."
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
„Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesara cooperarea interinstitutionala consolidata in scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanta pentru ANAF, cu tinte trimestriale si masuri corective automate la derapajele de la tinta stabilita, precum si un program de reducere a muncii la negru”, conform programului de guvernare.
Codul Muncii prevede ca acei angajatori care incadreaza in munca pana in cinci persoane, fara a le incheia contracte, vor fi sanctionati cu amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare angajat. Cei care au incadrat in munca mai mult de cinci persoane fara a incheia contracte de munca risca sa intre la inchisoare de la trei luni la doi ani sau vor plati o amenda penala.