Criza de personal medical din Romania nu mai este un secret pentru nimeni, iar in aceste zile medicii de abia au putut face fata numarului crescut de infectari cu Covid-19. Cu toate acestea, numarul de locuri la rezidentiat a scazut cu o 1.000, iar cea mai pregnanta scadere se poate remarca la Anestezie si Terapie Intensiva desi deficitul de medici este urias, in special la aceasta specializare.
Presedinte Sindicatului Promedica, dr. Eleodor Carstoiu explica:
"Trebuie stiut ca spitalele din Romania sufera de ani buni din cauza lipsei medicilor anestezisti. Unitatile sanitare lucreaza cu mai putini anestezisti decat ar trebui. Din aceasta cauza uneori operatiile sunt amanate, iar situatia este si mai dificila in actualul context. In 2021 la rezidentiat sunt cu 1.000 de locuri mai putine. Este o decizie de neinteles avand in vedere situatia in care aflam", afirma dr. Eleodor Carstoiu intr-un comunicat de presa, citat de
Agerpres.
Carstoiu a mai tinut sa precizeze ca aproximativ sase milioane de romani nu au acces la servicii medicale, tocmai din cauza faptului ca nu exista suficienti medici. De asemenea, domnia sa a mentionat si ca in Romania exista cel mai scazut numar de medici la mia de locuitori din toata Uniunea Europeana (UE).
Criza de personal 2021 - medici anestezisti
"Cea mai mare criza este cea a medicilor anestezisti. (...) Astfel, in spitale ajung sa lucreze pana la epuizare si chiar deces in garda, medici varstnici, bolnavi, iar tinerii specialisti se planga ca nu au locuri de munca", a mai precizat dr. Eleodor Carstoiu.
Numarul locurilor la rezidentiat cu post a scazut de asemenea, ceea ce nu poate decat sa-i descurajeze pe tinerii absolventi de medicina, in contextul in care acestia sperau sa obtina un post dupa perioada de pregatire.
"Cu aceasta decizie, autoritatile mai demonstreaza inca o data ca inca nu avem o solutie pentru absolventii Facultatilor de Medicina. Dupa absolvire ei sunt oameni cu licenta, dar o licenta care nu le ofera nicio profesie in Romania, spre deosebire absolventii din tarile europene carora diploma de licenta le ofera loc de munca", a concluzionat presedintele Promedica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<