Vesti bune in ceea ce priveste costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), avand in vedere ca a inregistrat o crestere de 17,12% in trimestrul trei din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 3,18%.
Aceste date au fost oferite publicului de catre Institutul National de Statistica (INS), in data de 4 decembrie.
In trimestrul trei din 2024, fata de trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamant (43,32%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat.
De asemenea, cresteri mai mari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in activitati de spectacole, culturale si recreative (4,38%), sanatate si asistenta sociala (3,17%), respectiv in alte activitati de servicii (3,05%).
Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata s-au observat in intermedieri financiare si asigurari (-9,88%), tranzactii imobiliare (-3,71%), respectiv in informatii si comunicatii (-3,46%).
Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 3,19%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,02%.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (26,71%), hoteluri si restaurante (24,46%), tranzactii imobiliare (22,03%), respectiv in alte activitati de servicii (21,99%).
Comparativ cu trimestrul trei din 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (11,27%), informatii si comunicatii (11,45%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (12,93%), concluzioneaza INS.