Vesti bune in ceea ce priveste costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), avand in vedere ca a inregistrat o crestere de 17,12% in trimestrul trei din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 3,18%.
Aceste date au fost oferite publicului de catre Institutul National de Statistica (INS), in data de 4 decembrie.
In trimestrul trei din 2024, fata de trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in invatamant (43,32%), ca urmare a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat.
De asemenea, cresteri mai mari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in activitati de spectacole, culturale si recreative (4,38%), sanatate si asistenta sociala (3,17%), respectiv in alte activitati de servicii (3,05%).
Cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata s-au observat in intermedieri financiare si asigurari (-9,88%), tranzactii imobiliare (-3,71%), respectiv in informatii si comunicatii (-3,46%).
Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 3,19%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,02%.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (26,71%), hoteluri si restaurante (24,46%), tranzactii imobiliare (22,03%), respectiv in alte activitati de servicii (21,99%).
Comparativ cu trimestrul trei din 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (11,27%), informatii si comunicatii (11,45%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (12,93%), concluzioneaza INS.