Situatia incadrarii pe piata muncii a cetatenilor ucraineni, prin intermediul ANOFM. Cati au fost angajati, conform evidentelor?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Aprilie 2022
01 Aprilie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
incadrare in munca cetateni ucraineniangajare cetateni ucrainainregistrare revisal cetateni ucraineni
Situatia incadrarii pe piata muncii a cetatenilor ucraineni, prin intermediul ANOFM. Cati au fost angajati, conform evidentelor?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va informa ca 382 de cetateni ucraineni s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale din subordinea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii. 
 
Dintre acestia 240 sunt nou angajati pe piata muncii prin intermediul ANOFM. Meseriile cetatenilor ucraineni ocupati sunt: confectioneri cablaje auto, specialisti industria auto, confectioneri industria textila, muncitori in domeniul constructiilor, violonist, sofer, meserii din industria HORECA, reprezentanti comerciali etc.
 
De asemenea, 171 angajatori si-au aratat disponibilitatea expresa de a incadra in munca cetateni ucraineni, declarand 3.334 locuri de munca vacante disponibile pentru aceste persoane.
 
Cei mai multi cetateni ucraineni refugiati inregistrati in evidentele AJOFM/AMOFM Bucuresti au fost in judetele: Suceava, Bistrita-Nasaud, Arad, Timis, Satu-Mare.
 
Principalele domenii de activitate pentru locurile de munca vacante declarate de angajatori sunt:
 
-   restaurante; fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea incaltamintei; fabricare material rulant; fabricarea altor fire si cabluri electronice si electrocasnice.
 
pentru urmatoarele meserii:
 
-  ambalator manual; muncitori necalificati; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; confectioner-asamblor articole din textile; ajutor ospatar, manipulant etc.
 
Precizam faptul ca baza de date este dinamica, actualizandu-se periodic in functie de locurile de munca declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum si de numarul repartitiilor emise in vederea ocuparii.
 
Cetatenii ucraineni pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare, pot beneficia si de masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, precum si de protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, cu conditia inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
 
Precizam ca, ANOFM ofera cetatenilor ucraineni inregistrati in evidente urmatoarele servicii gratuite: informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, formare profesionala, servicii de asistenta EURES.
 
In prezent, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sunt disponibile peste 36.000 locuri de munca la nivel national. Oferta locurilor de munca la nivel national/judetean este disponibila pe site- ul www.anofm.ro la https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=&categ=3&subcateg=1.
 

ITM: ghid inregistrare salariati ucraineni in ReviSal

 
Va reamintim ca Inspectia Muncii a publicat urmatoarele instructiuni pentru inregistrarea in ReviSal a salariatilor care sunt cetateni ucraineni.   
 
GHID inregistrare salariati cetateni ucraineni in Registrul General de Evidenta a Salariatilor:                                                                                                                                                      
Prin meniul Salariati > Adaugare salariat al aplicatiei informatice REVISAL, se inregistreaza un salariat nou, cetatean ucrainean, dupa cum urmeaza...citeste continuarea despre inregistrarea ucrainenilor >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]