Bilantul ministrului Muncii, la final de mandat: Salarii motivante si o viata decenta pentru pensionari!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 Noiembrie 2018
23 Noiembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
ministrul muncii lia olguta vasilescumandat ministrul munciisalarii 2018pensii 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majorarea succesiva a salariului minim pe economie, a punctului de pensie, a prestatiilor sociale pentru persoanele cu handicap, adoptarea Legii salarizarii, finalizarea Legii pensiilor si a proiectului noii Legi a adoptiilor sunt doar cateva dintre masurile cu impact important, adoptate in ultimii aproape doi ani, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. La finalul mandatului de ministru al Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu a facut bilantul activitatii sale la MMJS.

Este demn de mentionat ca noul ministrul Muncii si Justitiei Sociale este Marius-Constantin Budai, iar acesta a depus juramantul la Palatul Cotroceni, in data de 20 noiembrie a.c.


Iata care sunt concluziile ministrului:

”Salarii decente si motivante”

Salariul minim a fost majorat de doua ori:

- 1 februarie 2017, valoarea salariului minim a crescut de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, iar de aceasta majorare de 200 de lei au beneficiat 1.269.259 de salariati.

 - 1 ianuarie 2018, salariul minim a crescut cu 31,03% fata de anul 2017, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

 - In plus, au fost introduse, prin ordonanta de urgenta, masuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferentiat si pentru reducerea deficitului de forta de munca.

 
”Viata decenta pentru pensionari”


Valoarea punctului de pensie a fost majorata de la 917,5 lei la 1.000 de lei, de la 1 iulie 2017, pentru un numar de 5.076.774 de pensionari si a crescut din nou, de la 1 iulie 2018, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Pensia minima garantata a crescut de la 400 la 520 lei, de la 1 martie 2017, pentru un numar de 1.022.168 de pensionari, iar de la 1 iulie 2018, valoarea pensiei minime este de 640 de lei.

De asemenea, prin aplicarea prevederilor Legii nr.2/2017, a fost stabilita eliminarea CASS pentru pensionari (2.252.562 de pensionari au beneficiat de eliminarea CASS) precum si faptul ca venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

 

·   Legea privind sistemul public de pensii

Guvernul Romaniei a aprobat, in 10 octombrie 2018, proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Proiectul de lege prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie, pana in anul 2021, pentru ca, din anul 2022, sa fie aplicata noua formula de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR):

* 1.265 de lei in 2019;

* 1.775 de lei in 2020;

* 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii;

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinta se va indexa, anual, cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge, asa cum este precizat si in Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare la data adoptarii Programului de Guvernare.

Documentul aprobat de Guvern stabileste clar ca nicio pensie in plata nu va scadea.

In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici cel complet.

 

”O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati”

·  Cresterea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati.

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilitati a fost majorata semnificativ, incepand cu 1 ianuarie 2018. Copiii cu dizabilitati beneficiaza de cresterea sprijinului financiar dupa cum urmeaza:

-  din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, in timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%.

- din luna iulie 2018, s-a aplicat o noua majorare in cazul copiilor cu dizabilitati, in cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat si 20% pentru gradul mediu.

·   Reglementarea statutului asistentului personal.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de ingrijire si la domiciliul unui asistent personal profesionist, aceasta masura reprezentand un pas important in promovarea alternativelor de tip familial la protectia institutionalizata a persoanelor cu dizabilitati.


·  Guvernul a modificat si completat Legea nr. 448/2006, prin care sunt acordate drepturi copiilor si adultilor cu dizabilitati

Noua lege prevede, pana in anul 2020, transformarea vechilor centre rezidentiale, astfel incat acestea sa nu mai poata gazdui mai mult de 50 de beneficiari. Se renunta, astfel, la vechile centre, de tip “mamut”.

A fost introdusa o alocatie lunara, de 600 de lei, pentru asistentul personal profesionist care are in ingrijire un adult cu handicap, astfel incat acesta sa poata asigura conditii de locuit, hrana si imbracaminte. Asistentul personal profesionist care ingrijeste un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, suma care se adauga salariului.

 

”Stimularea crearii de noi locuri de munca”

Masuri pentru reintegrarea pe piata muncii a somerilor de lunga durata

· Subventii majorate la 2.250 lei pentru angajatorii care incadreaza persoane din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu

Prin modificarile aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se stabileste ca, pentru incadrarea in munca a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subventiilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj se majoreaza de la 900 lei la 2.250 lei, astfel:

·angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, suma de 2.250 lei, pentru fiecare absolvent incadrat;

·angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, 2.250 lei, pe o perioada de 18 luni;

·angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, someri in varsta de peste 45 de ani, someri de lunga durata, tineri NEET sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni;

·angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 2.250 lei;

·angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de 2.250 lei.

·   Alte masuri pentru reintegrarea pe piata muncii a somerilor de lunga durata


...citeste continuarea pe Ministerul Muncii si Justitiei Sociale >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]