Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care toate companiile au raportat majorari salariale in 2024, iar procentul de crestere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%.
Aceste date au fost oferite de catre Asociatia Business Service Leaders Romania (ABSL) si citate de Agerpres:
"Toate companiile au raportat cresteri salariale in acest an, iar procentul de crestere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%. Salariul median brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei. Un specialist in state de plata (payroll) castiga in medie 9.900 lei brut, in timp un specialist in achizitii primeste 9.300 lei brut pe luna. Salariile industriei au inregistrat in ultimii 5 ani cresteri cuprinse intre 48%-71%. Cele mai mari salarii mediane brute, de aproximativ 13.000 de lei pe luna, se inregistreaza in Capitala, urmata de Transilvania/Banat cu aproape 11.000 lei brut/luna, aproximativ 10.000 lei brut/luna in Muntenia si 8.300 lei brut in Moldova", conform comunicat al Asociatiei mentionate mai sus.
Beneficiile la locul de munca - foarte importante pentru salariati
Beneficiile oferite de companii continua sa fie importante pentru angajatii industriei, insa masurile fiscale din 2024 au schimbat preferintele angajatilor. Precizam ca cele mai populare beneficii sunt zilele aditionale de concediu, programul flexibil, asigurarile medicale si platformele de beneficii flexibile.
Referitor la costul total al fortei de munca, Romania este mai atractiva in comparatie cu Polonia, Cehia sau Slovacia. Bulgaria si Ungaria raman insa mai competitive din punct de vedere al costului redus, sustin reprezentantii ABSL.
"Cresterea costurilor cu forta de munca erodeaza avantajul competitiv al costului, care obisnuia sa fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau Romania. In curand nici limbile straine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. Dezvoltarea profesionala a angajatilor pentru a implementa si a folosi Inteligenta Artificiala si procesele automatizate ar putea face acum diferenta."
(...)
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Comunicatul de presa a mai precizat ca:
"Recrutarea ramane insa o provocare a industriei de outsourcing. Conform statisticilor noastre, anul acesta departamentele de HR au analizat cu 30% mai multe CV-uri in comparatie cu anul anterior pentru a angaja acelasi numar de absolventi. In cazul angajatilor cu experienta, specializarea in anumite domenii combinata cu expertiza in arealul digital (automatizare, RPA, folosirea inteligentei artificiale) le va aduce acestora avantaje semnificative in dezvoltarea carierei", a mentionat Catalin Iorgulescu, vicepresedinte ABSL.
Studiul a mai aratat ca 77% dintre companiile sondate au confirmat o crestere a cifrei de afaceri in 2023 comparativ cu 2022, dar doar 58% dintre acestea anticipeaza o crestere in viitor.
"Polonia, Ungaria si Slovacia ofera investitorilor numeroase avantaje pentru crearea de noi locuri de munca. Romania a avut un program relativ competitiv de granturi si stimulente fiscale care a contribuit la cresterea constanta a industriei serviciilor de afaceri in trecut, dar acesta a fost intrerupt din cauza constrangerilor bugetare. Lipsa masurilor fiscale care sa sustina dezvoltarea industriei poate avea un impact negativ asupra cresterii sectorului, crearii de noi locuri de munca si pastrarii specialistilor in tara".
Va informam ca industria serviciilor de business din Romania este pe locul 5 din punct de vedere al contributiei la PIB, avand peste 200.000 de angajati. Principalele orase in care acest sector se dezvolta sunt Bucuresti, Cluj si Iasi, urmate de Timisoara, Sibiu si Brasov.