E oficial: Guvernul va sustine partial salariile dupa 15 mai pentru firmele care fac reangajari

somajul tehnic guvernplata somaj tehnic 15 maiintrerupere activitate firma
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
La inceputul saptamanii in curs, premierul Ludovic Orban a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a oferit mai multe informatii cu privire la masurile active pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice dupa data de 15 mai. 
 
Astfel, prim-ministrul Orban a amintit de decizia de sustinere a platii somajului tehnic:
 
"[...] Am luat decizia de sustinere a angajatilor, dar si a companiilor, in acelasi timp, prin instrumentul numit plata somajului tehnic. De ce am luat aceasta decizie? Pentru acele companii care au fost obligate sa intrerupa activitatea total sau partial, care au fost afectate, fie de masurile restrictive, fie de contextul economic, am luat aceasta decizie pentru a permite angajatilor sa ramana alaturi de companie, iar compania, in momentul in care reporneste economia, cand se elimina restrictiile si poate sa-si reia activitatea, se poate sa ii reangajeze. Era un lucru extrem de necesar, pentru ca fiecare companie si-a format de-a lungul timpului echipe de angajati care au dobandit expertiza si care, tinand angajatii alaturi de companie si netrimitandu-i intr-o forma in care sa-i rupem ca si contract de munca de companie, ar fi fost foarte greu sa isi reporneasca activitatea angajand alte persoane pe care nu le-au verificat”.

 
 


Acesta a amintit, totodata, potrivit comunicatului oficial emis de Guvern, ca se pregatesc si masuri active pentru relansarea economiei si ca pentru prima perioada de plata a somajului tehnic am avut in plata peste 570.000 de angajati. 
 
 "In ceea ce priveste sustinerea angajatilor, vom genera mai multe tipuri de masuri active pentru companiile care isi vor reporni activitatea dupa eliminarea restrictiilor. Vom trece de pe masura somajului tehnic la o masura activa, adica pentru orice persoana care este reangajata, care revine in activitate in companiile pentru care se ridica restrictiile, vom participa la sustinerea platii salariului, cu un procent intre 35% si 41,5% – 41,5% reprezinta, din salariul brut, impozitul si contributiile”, a explicat Ludovic Orban.
 
Totodata, premierul a adus lamuriri si in ce priveste sprijinirea companiilor care vor sa angajeze persoane care in acest moment nu mai au un loc de munca.
 
“De asemenea, vom genera masuri active, nu numai pentru persoanele care au beneficiat de somaj tehnic, ci ÅŸi pentru persoanele care astazi nu au loc munca si vom sprijini companiile sa angajeze oameni care astazi nu au locuri de munca, de asemenea cu masuri active, masuri active care vor varia ÅŸi in functie de... de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate, din cauza varstei, din cauza ca foarte multi angajatori prefera persoane mai tinere, mai in putere si, din cauza asta, vom folosi o masura activa. Chiar vom mari alocarea pentru masura activa, pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani”, a explicat premierul, potrivit aceleiasi surse.
Au fost anuntat, in plus, si masuri finantate din fonduri europene pentru tinerii absolventi, programul SURE fiind dat ca exemplu in acest sens si prin care se va permite decontarea partiala a unor astfel de masuri.
 
“Nu in ultimul rand, vom incerca sa generam un program de readaptare la piata muncii, printr-un amplu program de calificare si recalificare, care va fi sprijinit partial din fonduri de la buget, partial din fonduri europene, dar printr-o aplicare diferita fata de modul in care au functionat aceste programe. 
 
Mai degraba, vom incerca sa luam ca partener compania care vrea sa angajeze, compania care vine pe piata, compania care vrea sa se dezvolte si are nevoie de angajati, si compania sa fie cea care decide furnizorul de training, care sa poate sa tina o perioada de timp viitorii angajati sa isi faca ucenicia la locul de munca, si, evident, vom pune conditii pentru a angaja aceste persoane care au parcurs procesul de training de catre compania prin care se deruleaza procesul de training, intr-un procent de minim 50% pe o perioada de timp de doi ani de zile, pentru ca sunt necesare astfel de conditii pe toate programele POSDRU, POCU nu au existat sisteme de evaluare ex-post, conditii care sa fie puse ulterior tuturor sesiunilor de training care au fost organizate. Ori, aici iti trebuie un mecanism, sa stii exact care sunt meseriile cautate. Pai, cine stie mai bine decat companiile ce meserii sunt cautate pe piata muncii? Cine stie cel mai bine cine poate fi cel mai potrivit furnizor de training decat compania care are nevoie de angajati si care probabil a mai apelat de-a lungul timpului la serviciile unor astfel de furnizori de training, de calificare, de recalificare”, a precizat premierul in cadrul conferintei de presa de luni.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajul tehnic guvernplata somaj tehnic 15 maiintrerupere activitate firma

Data aparitiei: 05 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

E oficial: Guvernul va sustine partial salariile dupa 15 mai pentru firmele care fac reangajari Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]