In ce fel beneficiaza de asigurari sociale o persoana fara venituri?

codul munciiasigurari socialecontributiipensiecodul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu data de 01 iulie 2012 in Codul fiscal a fost introdus art. 296^32 cu urmatorul continut:

Art. 296^32 - (1) Persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I-III, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si venituri din pensii mai mici de 740 lei si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara.
(3) Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii prevazuti la alin. (1) se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

In consecinta, o persoana care nu obtine venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, are obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate la valoarea salariului minim brut pe tara iar plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
 
Conform art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 1.225/2011, incepand cu data de 1 ianuarie 2012 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora.

Cota contributiei individuale la sistemul asigurarilor sociale de sanatate este de 5,5%.
Prin urmare, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de persoanele fara venituri, pentru a dobandi calitatea de asigurat in sistemul de sanatate este de 39 de lei (700 x 5,5%).

Conform art V alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal, printre care regasim si persoanele fara venituri, revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Astfel, incepand cu aceasta data, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de persoanele fara venituri este administrata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
Cu privire la procedura de plata a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, persoana care nu realizeaza venituri trebuie sa se adreseze administratiei financiare in a carei raza teritoriala isi are domiciliu.

Persoanele fara venituri nu au obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii dar se pot asigura, in mod facultativ, pe baza de contract de asigurare sociala in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, o persoana fara venituri se poate asigura facultativ in sistemul de pensii iar in ceea ce priveste sistemul de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat are obligatia sa plateasca contributia individuala. Insa, o persoana fara venituri nu se poate asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj si in sistemul asigurarilor de sanatate pentru concedii si indemnizatii, asigurari de care beneficiaza un salariat.

Daca incetarea contractului individual de munca se datoreaza incetarii activitatii angajatorului temeiul incetatrii il poate constitui art. 65 alin. (1) din Codul muncii. In aceasta situatie, daca conditia stagiului de cotizare este indeplinita, salariatul concediat poate beneficia de indemnizatie de somaj. In perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj, persoana va beneficia de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, concedii si indemnizatii, pensii fara sa plateasca contributii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiasigurari socialecontributiipensiecodul fiscal

Data aparitiei: 09 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce fel beneficiaza de asigurari sociale o persoana fara venituri? Nota: 2.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]