Despre concediul de ingrijitor am mai discutat, in special ca acesta a fost introdus recent in legislatie si are in vedere sustinerea salariatilor care se confrunta cu situatii familiale dificile.
Concret, legea prevede ca angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
Iata textul de lege al Art.152 (1) - Codul Muncii:
"(1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului."
In momentul de fata mentionam si ca perioada de 5 zile nu se include in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei.
Mai multe despre concediul de ingrijitor si noile prevederi din Codul Muncii
AICI.
Dar, un nou proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare ar putea schimba acest lucru.
Proiectul pus in dezbatere de Ministerul Muncii are in vedere modificarea art. 152 prim din Codul Muncii, in urmatorul mod:
Alineatul (3) al art. 152 (1)
alin (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Pe durata perioadei prevazute la alin (1) salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si se constituie vechime in munca si in specialitate”.
Practic, se doreste corectarea acestei situatii, avand in vedere ca Inspectia Muncii, dar si alte institutii erau de parere ca aceste zile ar trebui sa fie platite.
Momentan NU se aplica prevederile proiectului de ordonanta, doar daca va fi aprobat de catre Guvern acesta va intra in vigoare si va produce efecte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<