Comunicare decizie pensie anticipata partial. Inceteaza CIM?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Decembrie 2020
28 Decembrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
incetare cimcomunicare decizie pensionarepensie anticipata
Comunicare decizie pensie anticipata partial. Inceteaza CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“ Un salariat angajat in mediul privat obtine in luna Decembrie 2018 Decizia privind acordarea Pensiei Anticipate Partiale. Din cauza ca aceasta pensie avea o valoare mica, salariatul nu aduce decizia la societate si nu anunta Casa de Pensii la renuntarea deciziei, venind in continuare la serviciu. Anul acesta cand se duce la Casa de Pensii constata ca apare in sistem cu Pensie Anticipata Partial, dar neplatita. Salariatul doreste sa lucreze in continuare pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta. Care sunt procedurile pe care societatea trebuie sa le urmeze avand in vedere ca acesta aduce decizia dupa ce au trecut 2 ani de cand a intrat in posesia acesteia?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in cazul pensiei anticipate partiale contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei pensiei anticipata partiale si nu la data la care solicita salariatul acest drept.
 
Asadar, contractul de munca al salariatului a incetat de drept la data la care a comunicat decizia de pensie anticipata partiala angajatorului (in luna noiembrie 2020 sau data exacta a comunicarii), chiar daca acesta o avea obtinuta la o data anterioara comunicarii.
Conform art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea Guvernului 257/2011, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta poate fi valorificat stagiul de cotizare realizat in perioadele in care titularul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale contribuie la sistemul public de pensii, avand plata pensiei suspendata, potrivit legii.
 
Pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta, care se acorda incepand cu data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta (art. 52).
 
Asadar, atata timp cat salariatul nu a comunicat angajatorului decizia de pensie anticipata partiala, iar pensia nu a fost pusa in plata, acesta putea desfasura activitate in baza CIM detinut.
 
Spre deosebire de pensia pentru limita de varsta, pensionarea anticipata partiala atrage incetarea de drept a contractul individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie.
 
Prin urmare, contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii in momentul in care salariatul comunica respectiva decizie, angajatorul avand un termen de 5 zile lucratoare sa constate acest aspect conform art. 56 alin.(2) din Codul muncii.
 
Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
In concluzie, decizia de incetare de drept a contractului individual de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii se intocmeste in termen de 5 zile de la inregistrarea deciziei de pensionare anticipata partiala la registratura unitatii si se comunica salariatului pensionat anticipat partial in termen de 5 zile lucratoare
 
De la data la care a comunicat decizia de pensionare anticipata partiala angajatorului, CIM incheiat cu acesta inceteaza de drept potrivit art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, salariatul putad presta activitate la acelasi angajator in baza unui nou contract individual de munca, cu suspendarea pensiei (daca acesta are dreptul tot la pensie anticipata partiala sau anticipata) sau, dupa caz fara ca pensia sa se suspende incepand cu data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]