“ Un salariat angajat in mediul privat obtine in luna Decembrie 2018 Decizia privind acordarea Pensiei Anticipate Partiale. Din cauza ca aceasta pensie avea o valoare mica, salariatul nu aduce decizia la societate si nu anunta Casa de Pensii la renuntarea deciziei, venind in continuare la serviciu. Anul acesta cand se duce la Casa de Pensii constata ca apare in sistem cu Pensie Anticipata Partial, dar neplatita. Salariatul doreste sa lucreze in continuare pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta. Care sunt procedurile pe care societatea trebuie sa le urmeze avand in vedere ca acesta aduce decizia dupa ce au trecut 2 ani de cand a intrat in posesia acesteia?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in cazul pensiei anticipate partiale contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei pensiei anticipata partiale si nu la data la care solicita salariatul acest drept.
Asadar, contractul de munca al salariatului a incetat de drept la data la care a comunicat decizia de pensie anticipata partiala angajatorului (in luna noiembrie 2020 sau data exacta a comunicarii), chiar daca acesta o avea obtinuta la o data anterioara comunicarii.
Conform art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea Guvernului 257/2011, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta poate fi valorificat stagiul de cotizare realizat in perioadele in care titularul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale contribuie la sistemul public de pensii, avand plata pensiei suspendata, potrivit legii.
Pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta, care se acorda incepand cu data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta (art. 52).
Asadar, atata timp cat salariatul nu a comunicat angajatorului decizia de pensie anticipata partiala, iar pensia nu a fost pusa in plata, acesta putea desfasura activitate in baza CIM detinut.
Spre deosebire de pensia pentru limita de varsta, pensionarea anticipata partiala atrage incetarea de drept a contractul individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie.
Prin urmare, contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii in momentul in care salariatul comunica respectiva decizie, angajatorul avand un termen de 5 zile lucratoare sa constate acest aspect conform art. 56 alin.(2) din Codul muncii.
Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
In concluzie, decizia de incetare de drept a contractului individual de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii se intocmeste in termen de 5 zile de la inregistrarea deciziei de pensionare anticipata partiala la registratura unitatii si se comunica salariatului pensionat anticipat partial in termen de 5 zile lucratoare
De la data la care a comunicat decizia de pensionare anticipata partiala angajatorului, CIM incheiat cu acesta inceteaza de drept potrivit art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, salariatul putad presta activitate la acelasi angajator in baza unui nou contract individual de munca, cu suspendarea pensiei (daca acesta are dreptul tot la pensie anticipata partiala sau anticipata) sau, dupa caz fara ca pensia sa se suspende incepand cu data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<