Va informam ca pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul trei, comparativ cu trimestrul precedent, pana la valoarea de 2.582 lei.
Aceste informatii au fost oferite de catre Institutul National de Statistica (INS), in cursul zilei de 19 decembrie.
Numarul mediu de pensionari a fost de 4,965 milioane de persoane, in scadere cu 6.000 de persoane fata de trimestrul doi 2024, in timp ce numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a ajuns la 4,597 milioane de persoane, in scadere cu 2.000 de persoane fata de trimestrul anterior.
Precizam ca pensia medie lunara este determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii.
Pensia medie lunara - la ce valoare a ajuns?
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 2.459 lei in trimestrul trei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 53,5% (comparativ cu 50,4% in trimestrul precedent).
Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 105,1%.
Comparativ cu trimestrul trei al anului precedent, numarul mediu de pensionari in trimestrul trei din 2024 a scazut cu 14.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 4.000 persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 22%, respectiv cu 22,5%.
Numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 6.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu doua mii persoane, observa INS.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut fata de trimestrul precedent, cu 6,4% , respectiv cu 7,3%.
Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari, iar pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,6% in totalul celor de asigurari sociale, observa INS.
Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurari sociale, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent, reprezentand 80,2%, urmati de pensionari cu pensiile de urmas cu o pondere de 9,6% si de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8%.
Pensionarii cu pensii anticipate partiale - cea mai mica pondere
In categoria pensionarilor de asigurari sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate partial, cu o pondere de 2,1% si pensionarii cu pensii anticipate, a caror pondere a fost de numai 0,1%.
Raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 1.255 de lei (1.945 lei in judetul Botosani, 1.968 lei in judetul Vrancea, 1.978 lei in judetul Giurgiu fata de 3.200 lei in judetul Hunedoara, 3.117 lei in Municipiul Bucuresti si 2.897 lei in judetul Gorj).
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala) , in trimestrul trei 2024, a fost de 1,072 milioane persoane, din care: 973.600 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 21,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 93.800 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 65,3% din totalul acestora; 4.800 persoane din sistemul militar, adica 2,2% din totalul acestei categorii, concluzioneaza INS.