Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b)strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
"Pot acorda diurna angajatilor care se deplaseaza zilnic in Judetul Ilfov pentru diverse lucrari (proiect de 50 zile) la o distanta de 7 km fata de Bucuresti (sediul social) si ce acte ar trebui sa avem?"
Raspunsul specialistilor:
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit.j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Partea care depaseste aceste plafoane intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Astfel, cum se poate observa, prevederile Codului fiscal exclud din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice acordata pe durata delegarii/detasarii. Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii salariatului.
Prin urmare, diurna se acorda atunci cand se salariatul se deplaseaza sa isi exercite atributiile la un alt loc de munca decat cel unde munceste in fapt si care este mentionat in contractul individual de munca. Daca salariatul, in deplasare, se afla la locul muncii, nu beneficiaza de diurna.
Spre exemplu, daca salariatii au locul de munca unde muncesc in mod obisnuit in Bucuresti si sunt trimisi temporar la alt loc de munca dintr-o localitate aflata la o distanta de cel putin 5 km de localitatea in care isi au locul muncii, acestia se afla in delegare si au dreptul la diurna neimpozabila daca deplasarea dureaza cel putin 12 ore.
Daca salariatii sunt angajati pentru a lucra pe santierele/lucrari contractate de societate (inainte de a lucra in judetul Ilfov au lucrat pe alt santier/alta lucrare, apoi pe alt santier/alta lucrare) nu sunt delegati intrucat ei nu au un loc de munca fix si sunt trimisi sa presteze activitate temporar la un alt loc de munca. Din contra, ei sunt angajati sa presteze activitate pe santiere/diverse locatii in care societatea are lucrari asa incat cand lucreaza pe santier/locatia respectiva ei se se afla la locul muncii unde au fost angajati sa presteze activitate si nu au dreptul la diurna.
Documentul justificativ al acordarii diurnei este ordinul de deplasare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<