Asa arata un studiu realizat de Oficiul european de statistica (Eurostat), care a oferit informatii importante, in acest sens.
Potrivit dispozitiilor art. 83 si urmatoarele din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Asadar, copilul minor al salariatului va beneficia de pensia de urmas astfel:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada...citeste mai multe aici >>>
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Asadar, suma medie cheltuita pentru pensiile de urmas, la nivel de UE era de 431 de euro pe locuitor, pe primele locuri situandu-se tari precum Luxemburg (1.600 euro) si Danemarca (1.000 euro). Pe de alta parte, Romania ofera doar 51 de euro in medie, iar Letonia 23 de euro.
In jur de 220 de miliarde de euro au fost cheltuite in anul 2014 sub forma de pensii de urmas, iar acesti bani reprezinta aproape 6% din suma totala cheltuita pentru beneficiile sociale, informeaza Agerpres.