Necorespundere profesionala 2019. Cum se procedeaza in cazul in care un angajat nu a obtinut un atestat necesar desfasurarii activitatii?

necorespundere profesionalaevaluare profesionalaart 61 codul munciinecorespundere profesionala 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sa concediezi un salariat pentru necorespundere profesionala presupune anumiti pasi, asa ca orice angajator ar trebui sa se pregateasca temeinic, in acest sens. Codul Muncii protejeaza salariatii, asa ca, pentru aplicarea prevederilor art. 61 lit. d) – concedierea salariatului pentru motivul ca nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, angajatorul trebuie sa parcurga cateva etape.

Necorespundere profesionala 2019 - ce trebuie sa faca angajatorul pentru a demonstra acest fapt?

In primul rand, trebuie sa realizeze evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Daca salariatul nu mai corespunde profesional, trebuie sa propuna salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala, salariatul avand obligatia de a accepta sau refuza locul de munca propus in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea respectivei propuneri

IMPORTANT!

Daca angajatorul nu dispune de alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, el trebuie sa solicite sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale.

Dar ce se petrece cand un salariat nu are un atest necesar practicarii meseriei? Este vorba tot despre necorespundere profesionala?

"Cum procedez in cazul unui salariat care a fost angajat ca electrician, dar nu a obtinut atestatul emis de ANRE, solicitat ulterior angajarii, in urma unor controale efectuate de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta? Mentionam ca la concursul organizat in vederea ocuparii acestui post, conditia specifica a fost doar curs de calificare in aceasta profesie", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Incepem prin a va reaminti ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, Ordinul ANRE nr. 11/13.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice, ANRE desfasoara activitati de autorizare a electricienilor care, ca urmare a acetei autorizari, pot desfasura activitatile de proiectare si executare a instalatiilor electrice.

In opinia noastra, aceasta autorizare NU este o conditie obligatorie pentru ocuparea unui post de electrician. Ea devine insa obligatorie numai in situatia in care in fisa postului de electrician sunt prevazute si activitati de proiectare si executare a instalatiilor electrice si, in acest caz trebuie recrutat un electrician care are autorizarea ANRE, aceasta fiind o conditie pentru angajare.

Daca la momentul angajarii electricianului, intre atributiile acestuia nu au fost cuprinse si activitati de proiectare si executare a instalatiilor electrice si nu s-a solicitat ca cerinta obligatorie detinerea de catre candidati a avizului ANRE, dar aceste atributii au fost introduse ulterior, prin modificarea fisei postului prin act aditional la contractul de munca, apreciem ca ar putea fi aplicate prevederile art. 61 lit. d) si art. 62-64 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, adica se va urma procesura pentru necorespundere profesionala, pe care am descris-o la inceputul articolului.


Daca salariatul nu isi indeplineste targetul, poate fi concediat pentru necorespundere profesionala?


Da, insa in orice situatie ne-am afla, este nevoie de urmarea procedurii de evaluare inainte de a lua orice decizie. Asa cum este si normal, nu este posibila concedierea salariatului pentru neindeplinirea targetului asumat in lipsa efectuarii evaluarii prealabile a salariatului.

Da, trebuie sa asteptam termenul stabilit in CIM, CCM sau in RI pentru a efectua evaluarea salariatului...vezi mai multe despre concediere aici >>>

O alta solutie ce poate fi aplicata este aceea a pastrarii salariatului pe functia de electrician (daca acest lucru este posibil conform bugetului angajatorului si a statului de functii) si recrutarea unui alt electrician care sa desfasoare si sa supravegheze/coordoneze acele activitati pentru care este necesar avizul ANRE.

ATENTIE!

In anuntul de recrutare trebuie sa se precizeze ca document obligatoriu pentru inscrierea candidatilor prezentarea acestui aviz ANRE.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
necorespundere profesionalaevaluare profesionalaart 61 codul munciinecorespundere profesionala 2019

Data aparitiei: 12 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Necorespundere profesionala 2019. Cum se procedeaza in cazul in care un angajat nu a obtinut un atestat necesar desfasurarii activitatii? Nota: 4.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]