Scutire la plata contributiei de sanatate, pentru pensii in plafonul de 740 lei

oug nr.15/2012codul fiscalplafonpensiicontributie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG nr. 15/2012 este prima ordonanta de urgenta adoptata de noul guvern si reglementeaza doua situatii:

a) modifica Codul fiscal cu privire la plata contributiei de sanatate de catre pensionari si, in  consecinta, modifica si o prevedere din Legea nr. 95/2006 privind asigurarile de sanatate;
b) obliga unele autoritati locale, ce au primit sume de la buget, in baza H.G. nr. 255/2012, sa restituie la buget sumele neutilizate, existente la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.

Actul normativ introduce termenele de aplicare si realizare pentru ambele situatii legislative.

Modificare Cod fiscal:

Ordonanta transpune in cadru legislativ doua decizii ale Curtii Constitutionale, adoptate in luna martie 2012, ce stabilesc ca sunt neconstitutionale reglementarile pentru plata contributiei individuale la asigurarile de sanatate, in plafonul de 740 lei, pentru sumele incasate sub forma de pensii de la buget.

Pentru sumele platite la pensii, ce depasesc acest plafon, se datoreaza contributia individuala, in procent 5,5% pentru asigurarile de sanatate. Conform legii, autoritatile au obligatia sa modifice legislatia aplicabila, cand unele prevederi normative au fost declarate neconstitutionale, in termen de maximum 45 de zile de la adoptarea deciziei de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala.

Aplicarea acestei masuri se face incepand cu veniturile din pensii pentru luna mai 2012. In acelasi timp, ordonanta modifica si prevederile de la art. 257 din Legea nr. 95/2006 privind asigurarile de sanatate, ce enumera contribuabilii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si stabileste ca procedura aplicabila pentru contributia la sanatate aferenta pensiilor este adoptata prin Codul fiscal.

Observam ca, pana la alte modificari legislative, si in acest caz Codul fiscal ramane actul normativ cu incidenta asupra impozitarii contributiei la pensii.

Retinem si faptul ca ordonanta stabileste in mod expres ca orice alte dispozitii normative contrare se abroga. Restituire sume la buget de catre unele autoritati locale:

in termen de 3 zile lucratoare de la data adoptarii prezentei ordonante, autoritatile publice locale ce au primit sume de la buget, conform H.G. nr. 255/2012, vor restituii sumele neutilizate. Prin H.G. nr. 255 din 03.04.2012, o suma de 648.233.000 lei a fost pusa la dispozitia autoritatilor locale din aproximativ 1.650 de localitati.

Sumele au fost destinate pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile. Deoarece nu toti beneficiarii acestor sume sunt in situatia de a inregistra arierate sau nu participa cu cofinantari pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, se impune restituirea sumelor ce nu au fost utilizate conform destinatiei initiale pentru acestea. Restituirea se efectueaza din punct de vedere tehnic in contul de unde au fost incasati bani. Sumele restituite raman la dispozitia fondului de rezerva al Guvernului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
oug nr.15/2012codul fiscalplafonpensiicontributie

Data aparitiei: 05 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Scutire la plata contributiei de sanatate, pentru pensii in plafonul de 740 lei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]