Firmele, obligate sa angajeze pensionari pe post de consilieri. Propunerea legislativa, in dezbatere

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 Septembrie 2020
10 Septembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
proiect consilieri pensionariobligatie firme angajare pensionariconsilier pensionar firme
Firmele, obligate sa angajeze pensionari pe post de consilieri. Propunerea legislativa, in dezbatere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Propunerea legislativa privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii (obligarea firmelor de a angaja astfel pensionari pe post de consilieri) a fost respinsa de Senat si trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere. 
 
Redam mai jos propunerile care ar obliga firmele sa angajeze pensionari in anumite conditii si care ar fi pasibile de amenzi daca nu vor respecta prevederile aflate momentan in dezbatere:
 

Proiect de lege privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii
 
ART. 1
 
Socitetatile comerciale cu capital privat care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
 
(1) Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
 
(2) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile art.1 se stabileste astfel:
 
a) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si cel putin de 5 angajati, unul dintre acestia trebuie sa fie pensionar. 
 
b) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si mai mult de 5 angajati, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul varstei de pensionare. 
 
 
(3) In cazul angajarii mai multor pensionari consilieri nerespectand paritatea conform prevederilor art. 1- alin (2), lit. a) si lit. b), societatea comerciala va achita contributia sociala pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numarul prevazut in prezentul articol. 
 
 
(4) Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
 
Art. 2
 
(1) Societatile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mica sau egala cu 5.000.000 lei, pot sa angajaeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier pensionar in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
 
(2) Pentru persoanele angajate conform prevederilor alin. (1), nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
 
(3) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului articol se stabileste astfel:
 
a) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mic de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare. 
 
b) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mare de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare. 
 
 
(4) Prevederile alin. (2) se aplica numai pentru persoanele definite la alin. (3).
 
Art. 3. Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
Art. 4.
 
Prezenta Lege intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.  
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]