legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Firmele, obligate sa angajeze pensionari pe post de consilieri. Propunerea legislativa, in dezbatere

proiect consilieri pensionariobligatie firme angajare pensionariconsilier pensionar firme
Firmele, obligate sa angajeze pensionari pe post de consilieri. Propunerea legislativa, in dezbatere
Propunerea legislativa privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii (obligarea firmelor de a angaja astfel pensionari pe post de consilieri) a fost respinsa de Senat si trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere. 
 
Redam mai jos propunerile care ar obliga firmele sa angajeze pensionari in anumite conditii si care ar fi pasibile de amenzi daca nu vor respecta prevederile aflate momentan in dezbatere:
 

Proiect de lege privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii
 
ART. 1
 
Socitetatile comerciale cu capital privat care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
 
(1) Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
 
(2) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile art.1 se stabileste astfel:
 
a) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si cel putin de 5 angajati, unul dintre acestia trebuie sa fie pensionar. 
 
b) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si mai mult de 5 angajati, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul varstei de pensionare. 
 
 
(3) In cazul angajarii mai multor pensionari consilieri nerespectand paritatea conform prevederilor art. 1- alin (2), lit. a) si lit. b), societatea comerciala va achita contributia sociala pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numarul prevazut in prezentul articol. 
 
 
(4) Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
 
Art. 2
 
(1) Societatile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mica sau egala cu 5.000.000 lei, pot sa angajaeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca persoane cu experienta, cu titlul de consilier pensionar in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
 
(2) Pentru persoanele angajate conform prevederilor alin. (1), nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
 
(3) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului articol se stabileste astfel:
 
a) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mic de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare. 
 
b) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mare de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare. 
 
 
(4) Prevederile alin. (2) se aplica numai pentru persoanele definite la alin. (3).
 
Art. 3. Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
Art. 4.
 
Prezenta Lege intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.  
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect consilieri pensionariobligatie firme angajare pensionariconsilier pensionar firme

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Firmele, obligate sa angajeze pensionari pe post de consilieri. Propunerea legislativa, in dezbatere Nota: 3.3 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]