Propunerea legislativa privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii (obligarea firmelor de a angaja astfel pensionari pe post de consilieri) a fost respinsa de Senat si trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
Redam mai jos propunerile care ar obliga firmele sa angajeze pensionari in anumite conditii si care ar fi pasibile de amenzi daca nu vor respecta prevederile aflate momentan in dezbatere:
Proiect de lege privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continue activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii
ART. 1
Socitetatile comerciale cu capital privat care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
(1) Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile art.1 se stabileste astfel:
a) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si cel putin de 5 angajati, unul dintre acestia trebuie sa fie pensionar.
b) In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si mai mult de 5 angajati, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul varstei de pensionare.
(3) In cazul angajarii mai multor pensionari consilieri nerespectand paritatea conform prevederilor art. 1- alin (2), lit. a) si lit. b), societatea comerciala va achita contributia sociala pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numarul prevazut in prezentul articol.
(4) Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii.
Art. 2
(1) Societatile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mica sau egala cu 5.000.000 lei, pot sa angajaeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier pensionar in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
(2) Pentru persoanele angajate conform prevederilor alin. (1), nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(3) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului articol se stabileste astfel:
a) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mic de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare.
b) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mare de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.
(4) Prevederile alin. (2) se aplica numai pentru persoanele definite la alin. (3).
Art. 3. Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii.
Art. 4.
Prezenta Lege intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<