Protectia totala a muncii este ea posibila?

protectia munciiboli profesionaleaccidente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt consecintele accidentelor si bolilor profesionale?

Protectia totala a muncii are ca scop eliminarea accidentelor si imbolnavirilor profesionale si crearea unor conditii confortabile de munca. Pentru a atinge acest scop este necesara participarea activa a tuturor angajatilor in prevenirea si combaterea riscurilor.

Protectia muncii are in vedere toate activitatile unei firme si pe toti slariatii ei, indiferent de nivelul ierarhic. Ea necesita vointa, responsabilitate, acceptare si implicare din partea tuturor. Oricare ar fi pozitia fiecaruia in firma, toti trebuie sa aiba aceeasi viziune, acelasi obiectiv de imbunatatire permanenta a conditiilor de munca.

Securitatea totala este insa, inainte de orice, problema managementului. Aplicarea la nivelul unei firme a principiilor managementului securitatii totale poate avea o serie de efecte favorabile:

* Pentru salariati vor scadea riscurile si se va imbunatati securitatea.

* Pentru firma se vor diminua costurile nonsecuritatii si va creste profitul.

* Pentru management va fi eliminata dezorganizarea si va creste prevenirea.

Prin urmare, pentru abordarea securitatii intr-o firma prin prisma conceptului de securitate totala, trebuie mai intai invatat, inteles si aplicat conceptul de management al securitatii si sanatatii in munca.

Consecintele accidentelor si bolilor profesionale

Accidentele de munca si bolile profesionale afecteaza negativ toate elementele sistemului de munca: executantul, sarcina de munca, echipamentele de munca si mediul de munca.

Consecintele asupra executantului

Se poate considera ca, in contextul procesului de munca, omul actioneaza in doua ipostaze: cea de fiinta umana si cea de executant al unei sarcini de munca. Fiecareia dintre aceste ipostaze ii sunt asociate o serie de valori si caracteristici specifice, cum ar fi viata, sanatatea, integritatea anatomo–functionala, capacitatea creativa, afectivitatea, respectiv capacitatea de munca, aptitudinile si cunostintele.

Accidentele si bolile profesionale au repercusiuni asupra ambelor categorii de valori. Ele se vor manifesta in multiple planuri: psiho-fiziologic prin durere, stres, incapacitate de munca, invaliditate; economic prin diminuarea productivitatii muncii individuale; financiar prin diminuarea veniturilor, cheltuielile pentru asistenta medicala.

Consecintele asupra sarcinii de munca

Consecintele sunt date chiar de neindeplinirea sarcinii de munca sau indeplinirea ei cu intarziere (mai ales in situatia accidentelor de munca), precum si indeplinirea necorespunzatoare (in unele cazuri de boli profesionale, cand nu se ajunge chiar la incapacitate de munca).

Consecintele asupra echipamentelor de munca

In urma accidentelor de munca, in mod deosebit, se pot produce deteriorari sau distrugeri, atat ale mijloacelor de munca, dar si ale produsului muncii. Este cazul, de exemplu, al exploziilor, incendiilor, proiectarii de corpuri care agreseaza nu numai victima, ci si utilajele din jur.

Consecintele asupra mediului de munca

Atat mediul fizic, cat si cel social pot fi afectate de producerea accidentelor de munca si/sau de aparitia bolilor profesionale, dar in mod deosebit cel social. Consecintele asupra mediului fizic de munca se manifesta sub forma elementelor materiale degradate in urma unui accident de munca.

Consecintele asupra mediului social se manifesta mai ales sub forma stresului resimtit de cei aflati la locuri de munca apropiate de cel al victimei.

Daca este sa judecam consecintele accidentelor de munca si bolilor profesionale dupa nivelul la care se produc, acestea pot fi:

Consecinte la nivel individului, respectiv:
* al victimei – suferinta fizica si psihica datorita agresiunii suportate, a incapacitatii temporare sau permanente de munca, a pierderii increderii in capacitatea de a reactiona corespunzator la sarcinile de munca, diminuarea veniturilor datorate pierderilor de salariu, cheltuielilor cu ingrijirea medicala;
* al familiei victimei – suferinta, stres psihic, diminuarea veniturilor familiale.

Consecinte la nivelul agentului economic (microeconomic):
* scaderi ale productiei
* pierderi de capacitate de productie
* deteriorari si distrugeri de mijloace fixe
* cheltuieli de reinvestire in forta de munca
* deteriorarea mediului social de munca.

Consecinte la nivelul societatii (macroeconomic):
* cheltuieli de asigurari sociale
* cheltuieli cu asistenta medicala
* diminuarea potentialului creator general.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciiboli profesionaleaccidente

Data aparitiei: 07 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia totala a muncii este ea posibila? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]