"Un angajat al companiei noastre a solicitat 7 zile de concediu fara plata. El are suficiente zile de concediu de odihna, dar nu vrea sa le foloseasca acum. Intrebarea mea este: se pot acorda zile de concediu fara plata atat timp cat el are zile de concediu de odihna? Sau trebuie sa foloseasca zilele de concediu de odihna prima data?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 16 alin. (5) si (6) din Codul muncii:
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. (6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
Asadar, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate. Ori pe durata concediului fara plata salariatul nu presteaza activitate, iar perioada nu este considerata vechime in munca.
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii durata minima a concediului de odihna anual este de minimum 20 de zile lucratoare iar conform alin. (2) din Codul muncii, republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proportional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.
Asadar, durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate.
Conform art. 16 alin. (6) din Codul muncii absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Astfel, pentru zilele de concediu fara plata nu se datoreaza concediu de odihna.
Cele 15 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
Prin exceptie, daca in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern este prevazut de exemplu, ca concediul fara plata care nu depaseste x zile pe an, nu diminueaza durata concediului de odihna (art. 49 alin. (3) din Codul muncii).
Ori daca durata concediului de odihna se va calcula in functie de activitatea prestata in anul calendaristic daca nu exista o clauza mai favorabila salariatului prevazuta in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, salariatul care desi are zile de concediu de odihna de efectuat solicita concediu fara plata, trebuie sa fie atentionat ca perioada de concediu fara plata diminueaza din dreptul la concediu de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<