Se poate ACORDA concediu fara plata cand un salariat are la dispozitie zile de concediu de odihna neefectuate?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
12 Decembrie 2022
12 Decembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu de odihnaconcediu fara plata acordareart 16 codul muncii
Se poate ACORDA concediu fara plata cand un salariat are la dispozitie zile de concediu de odihna neefectuate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un angajat al companiei noastre a solicitat 7 zile de concediu fara plata. El are suficiente zile de concediu de odihna, dar nu vrea sa le foloseasca acum. Intrebarea mea este: se pot acorda zile de concediu fara plata atat timp cat el are zile de concediu de odihna? Sau trebuie sa foloseasca zilele de concediu de odihna prima data?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 16 alin. (5) si (6) din Codul muncii:
 
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. (6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
NOU! Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice, vezi aici >>>
 
Asadar, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate. Ori pe durata concediului fara plata salariatul nu presteaza activitate, iar perioada nu este considerata vechime in munca.
 
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii durata minima a concediului de odihna anual este de minimum 20 de zile lucratoare iar conform alin. (2) din Codul muncii, republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
 
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proportional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.
 
Asadar, durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate.
 
Conform art. 16 alin. (6) din Codul muncii absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Astfel, pentru zilele de concediu fara plata nu se datoreaza concediu de odihna.
 
Cele 15 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
 
Prin exceptie, daca in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern este prevazut de exemplu, ca concediul fara plata care nu depaseste x zile pe an, nu diminueaza durata concediului de odihna (art. 49 alin. (3) din Codul muncii).
 
Ori daca durata concediului de odihna se va calcula in functie de activitatea prestata in anul calendaristic daca nu exista o clauza mai favorabila salariatului prevazuta in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, salariatul care desi are zile de concediu de odihna de efectuat solicita concediu fara plata, trebuie sa fie atentionat ca perioada de concediu fara plata diminueaza din dreptul la concediu de odihna.
 
Un raspuns oferit la data de 7.07.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]