Se poate ACORDA concediu fara plata cand un salariat are la dispozitie zile de concediu de odihna neefectuate?

concediu de odihnaconcediu fara plata acordareart 16 codul muncii
Se poate ACORDA concediu fara plata cand un salariat are la dispozitie zile de concediu de odihna neefectuate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un angajat al companiei noastre a solicitat 7 zile de concediu fara plata. El are suficiente zile de concediu de odihna, dar nu vrea sa le foloseasca acum. Intrebarea mea este: se pot acorda zile de concediu fara plata atat timp cat el are zile de concediu de odihna? Sau trebuie sa foloseasca zilele de concediu de odihna prima data?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 16 alin. (5) si (6) din Codul muncii:
 
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. (6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
NOU! Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice, vezi aici >>>
 
Asadar, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate. Ori pe durata concediului fara plata salariatul nu presteaza activitate, iar perioada nu este considerata vechime in munca.
 
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii durata minima a concediului de odihna anual este de minimum 20 de zile lucratoare iar conform alin. (2) din Codul muncii, republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
 
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proportional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.
 
Asadar, durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate.
 
Conform art. 16 alin. (6) din Codul muncii absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Astfel, pentru zilele de concediu fara plata nu se datoreaza concediu de odihna.
 
Cele 15 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
 
Prin exceptie, daca in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern este prevazut de exemplu, ca concediul fara plata care nu depaseste x zile pe an, nu diminueaza durata concediului de odihna (art. 49 alin. (3) din Codul muncii).
 
Ori daca durata concediului de odihna se va calcula in functie de activitatea prestata in anul calendaristic daca nu exista o clauza mai favorabila salariatului prevazuta in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, salariatul care desi are zile de concediu de odihna de efectuat solicita concediu fara plata, trebuie sa fie atentionat ca perioada de concediu fara plata diminueaza din dreptul la concediu de odihna.
 
Un raspuns oferit la data de 7.07.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu fara plata acordareart 16 codul muncii

Data aparitiei: 12 Decembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate ACORDA concediu fara plata cand un salariat are la dispozitie zile de concediu de odihna neefectuate? Nota: 3.42 din 5 - 18 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]