Punctul de Pensie. Calcul, Valoare si Evolutie

Ce este punctul de pensieCalcularea punctului de p?ensienoua lege a pensiilor 2024
Punctul de Pensie. Calcul, Valoare si Evolutie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va reaminti ca, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 59 din 26 august 2004 pentru modificarea Legii nr. 19/2000, aprobata prin Legea nr. 534 din 25 noiembrie 2004, anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, se stabileste valoarea unui punct de pensie.
 

Ce este punctul de pensie? 

 
Aceasta se determina prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator de catre institutia cu atributii in domeniu.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut - TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>
 
Valoarea punctului de pensie astfel stabilita  poate fi majorata prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat. Practic, punctul de pensie reprezinta valoarea de referinta in calcularea pensiilor de asigurari sociale.
 

Calcularea punctului de pensie

 
Valoarea unui punct de pensie se calculeaza pe baza unui coeficient care nu poate fi mai mic de 30% si mai mare de 50% din salariul mediu brut lunar, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul iesirii la pensie.
 
Daca se constata abateri mai mari de 10% intre salariul mediu brut lunar realizat fata de cel prognozat, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), de comun acord cu Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si cu Ministerul Finantelor Publice, va recalcula valoarea punctului de pensie pe baza unei noi prognoze a salariului mediu brut lunar.
 
Punctajul anual al asiguratului nu poate fi mai mare de 5 puncte intr-un an calendaristic, pentru stagiul de cotizare realizat dupa data de 1 aprilie 2001.
 
Punctajul mediu anual aferent pensiilor din sistemul public se poate majora prin masuri adoptate prin hotarari ale Guvernului.
 
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, realizat prin insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare, prevazut de lege.
 
Punctajul anual se dermina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizate in fiecare luna.
 
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau dupa caz,a venitului lunar asigurat, care a contribuit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica, conform Casei Nationale de Pensii Publice(CNPP)
 

Valoarea punctului de pensie in prezent

 
Care este valoarea punctului de pensie in prezent? Va reamintim ca de la 1 ianuarie 2024 s-a majorat cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Din septembrie 2024, multi romani vor beneficia de o recalculare a pensiei, ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor. 
 
Cu alte cuvinte, nu putini vor fi cei care vor avea parte de mariri considerabile a veniturilor, avand in vedere ca  recalcularea se va face dupa alte formule, care vor lua in calcul punctele de contributivitate, punctele de stabilitate si punctele perioadelor asimilate si necontributive.
 
 

Evolutia valorii punctului de pensie

 
 
Il putem regasi in cadrul CNPP, unde se poate vedea evolutia acestuia inca din 2001, vezi AICI.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ce este punctul de pensieCalcularea punctului de p?ensienoua lege a pensiilor 2024

Data aparitiei: 14 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Punctul de Pensie. Calcul, Valoare si Evolutie Nota: 4.11 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]